Ενώ η παχύρρευστη κρέμα είναι παχιά, κρεμώδης και μπορεί πιθανώς να βελτιώσει αμέσως τη γεύση σχεδόν οτιδήποτε, η παχύρρευστη κρέμα μπορεί να μην είναι η καλύτερη επιλογή για τις συνταγές σας. Χρησιμοποιείται σχεδόν σε όλα, από σούπες μέχρι επιδόρπια έως και κύρια πιάτα, η παχύρρευστη κρέμα δεν είναι και η πιο υγιεινή. Αν ψάχνετε για μια νόστιμη εναλλακτική αντί της κρέμας με πλήρη λιπαρά, σας καλύψαμε με μερικές υγιεινές εναλλακτικές.
Τι είναι η παχύρρευστη κρέμα και γιατί είναι ανθυγιεινή;
Μεγάλο μέρος του λίπους στο γάλα ζωικής προέλευσης είναι γνωστό ως βαριά σαντιγί. Όταν παστεριώνουμε και βάζουμε στο ψυγείο το γάλα, το στρώμα λίπους του διαχωρίζεται από πάνω, το οποίο στη συνέχεια εκχυλίζεται, παστεριώνεται και ομογενοποιείται με υψηλή θερμοκρασία και υψηλή πίεση για να γίνει το τελικό προϊόν σαντιγί. Η βαριά κρέμα στην πραγματικότητα δεν είναι τόσο εύκολη στην πέψη και η προσθήκη υποκατάστατων βαριάς κρέμας στη διατροφή σας είναι ο καλύτερος τρόπος. Λέει: επειδή έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, είναι επίσης υψηλή σε θερμίδες (36 τοις εκατό λιπαρά γάλακτος). Μπορεί να προκαλέσει αύξηση βάρους εάν ληφθεί σε μεγάλες ποσότητες. Για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη, η παχύρρευστη κρέμα μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση. Και προσθέτει, «η κατανάλωση γαλακτοκομικών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά έχει συνδεθεί με διάφορους τύπους καρκίνου, όπως ο καρκίνος του μαστού, ο καρκίνος του προστάτη και άλλα». Η αφθονία του λίπους στην κρέμα μπορεί να αναστατώσει τα έντερα των ευαίσθητων ατόμων, οδηγώντας σε διάρροια, αέρια κ.λπ.
Πόσο είναι υπερβολικό όταν πρόκειται για παχύρρευστη κρέμα;
Όλα με μέτρο είναι καλά, αλλά μην το παρακάνετε! Το να έχετε βαριά κρέμα σε ένα φλιτζάνι καφέ ή ως επικάλυψη σε ένα επιδόρπιο είναι εντάξει, αν προσέχετε το μέγεθος της μερίδας. Ωστόσο, σίγουρα δεν συνιστώνται τακτικές και μεγάλες ποσότητες λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένα λιπαρά και θερμίδες.
Υγιή υποκατάστατα της παχύρρευστης κρέμας
Υπάρχουν πολλά υποκατάστατα της παχύρρευστης κρέμας που μπορούν να χτυπηθούν εξίσου καλά με την παχιά κρέμα και είναι επίσης νόστιμα!
1. Κρέμα καρύδας
Δεδομένου ότι είναι μια μη γαλακτοκομική εναλλακτική, είναι μια εξαιρετική επιλογή για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη. Η προσθήκη κρέμας καρύδας σε οποιοδήποτε επιδόρπιο το κάνει πιο νόστιμο λόγω της φυσικής γλυκύτητας του γάλακτος καρύδας.
2. Κρέμα κάσιους
Μουλιάζετε τα κάσιους σε ζεστό νερό για 1-2 ώρες για να μαλακώσουν και, στη συνέχεια, αφού στραγγίσετε το νερό, ανακατέψτε τα κάσιους για ένα κρεμώδες τελικό προϊόν. Μπορείτε να προσθέσετε γάλα για να επιτύχετε τη συνοχή που θέλετε, αλλά αν θέλετε να είναι μη γαλακτοκομικό, επιλέξτε εναλλακτικές λύσεις μη γαλακτοκομικών όπως γάλα βρώμης ή αμυγδάλου.
3. Κρέμα κρεμμυδιού
Ξεκινήστε βάζοντας τα κρεμμύδια σε προθερμασμένο φούρνο να ψηθούν στους 400 βαθμούς Φαρενάιτ για περίπου 45 λεπτά. Όταν τα κρεμμύδια είναι μαλακά στην αφή, τα βγάζουμε και τα κάνουμε πουρέ στο μπλέντερ, προσθέτοντας χυμό λεμονιού, αλάτι και λάδι κατά βούληση. Στη συνέχεια, ρίξτε την κρέμα κρεμμυδιού σε ένα μπολ και χρησιμοποιήστε την σε αλμυρές συνταγές για να προσθέσετε υγιεινή, vegan γεύση στα γεύματά σας!
4. Μισό και βούτυρο
Πάρτε 1/8 φλιτζάνι λιωμένο βούτυρο και 3/4 φλιτζάνι μισό και μισό. Το μισό είναι ουσιαστικά ένα μείγμα κρέμας γάλακτος και γάλακτος με το ένα τρίτο των λιπαρών της πλήρους κρέμας. Αποδεικνύεται λοιπόν ότι αυτό το υποκατάστατο έχει σχετικά λίγες θερμίδες και λίπος, αλλά σχεδόν παρόμοια υφή.
5. Γάλα και βούτυρο
Αν δεν θέλετε να χτυπήσετε πολύ την κρέμα, αλλά απλώς θέλετε να χρησιμοποιήσετε την κρέμα για μαγείρεμα ή ψήσιμο, μπορείτε οπωσδήποτε να δοκιμάσετε ένα μείγμα γάλακτος και βουτύρου από 3/4 φλιτζάνι γάλα και 1/4 φλιτζάνι λιωμένο βούτυρο.
6. Ελληνικό γιαούρτι και γάλα
Πάρτε ίσα μέρη ελληνικού γιαουρτιού και γάλακτος, η κρέμα που προκύπτει, αν και δεν μπορεί να χτυπηθεί, προστίθεται εύκολα σε σούπες, σάλτσες ή αρτοσκευάσματα. Πρέπει να προσέχετε όταν χρησιμοποιείτε αυτό το υποκατάστατο σε σούπες για να μην πήξει και να το κάνετε σβήνοντας τη φωτιά όταν προσθέτετε. Η συνταγή του Ελληνικού γιαουρτιού Φράουλα πρέπει να δοκιμάσετε!
7. Γάλα σόγιας και ελαιόλαδο
Για να το κάνετε αυτό, πάρτε 2/3 φλιτζάνι γάλα σόγιας και για να προσθέσετε λίπος στο γάλα σόγιας για γεύση, πάρτε 1/3 φλιτζάνι ελαιόλαδο. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για μαγείρεμα ή ψήσιμο, αλλά όχι για χτύπημα.
8. Γάλα και άμυλο καλαμποκιού
Παίρνετε ένα φλιτζάνι γάλα και δύο κουταλιές της σούπας άμυλο καλαμποκιού και ανακατεύετε το μείγμα ώστε το άμυλο αραβοσίτου να πήξει το γάλα.