Ως χώρα προέλευσης του κρασιού port και πολλών άλλων κόκκινων vintage σταφυλιών, η Πορτογαλία προσελκύει τους λάτρεις του κρασιού. Μπορείτε να ταξιδέψετε εδώ για τις καλύτερες γουλιές, αλλά στο τέλος, θα μείνετε για να συνδυάσετε τον πολιτισμό, την περιπέτεια και τις εμπειρίες ευεξίας με το κρασί. Εδώ είναι εννέα από τα καλύτερα…
Το κρασί ταιριάζει με τον πολιτισμό
1. Επισκεφθείτε τη LiR Art Gallery
Η ακτή του Αλγκάρβε είναι τέλεια για καρτ ποστάλ και η καλλιτεχνική σκηνή ακμάζει, και πουθενά η αγάπη της Πορτογαλίας για το κρασί δεν είναι πιο εμφανής από τη LiR Art Gallery (LiR, κατάλληλα σημαίνει Κυρία με τα Κόκκινα) στη Lagoa. Στεγάζεται στο τρίτο μεγαλύτερο συνεταιριστικό οινοποιείο της χώρας, η γκαλερί, στην οποία είναι ελεύθερη η είσοδος, εκθέτει ένα ευρύ φάσμα γλυπτών, ζωγραφικής και άλλων καλλιτεχνικών εγκαταστάσεων από τοπικούς, εθνικούς και διεθνείς καλλιτέχνες. Αλλά δεν εκτίθεται μόνο η τέχνη εδώ. Η γκαλερί βρίσκεται πάνω από το τμήμα εμφιάλωσης και επεξεργασίας του οινοποιείου, γεγονός που του δίνει μια μοναδική βιομηχανική ατμόσφαιρα. Αν η παρακολούθηση του οινοποιείου στη δράση παρακάτω δεν ήταν αρκετή, μπορείτε να σταματήσετε για να δοκιμάσετε μερικές από τις συμβουλές της για τον εαυτό σας πριν συνεχίσετε την περιήγησή σας στην παράσταση.
2. Κάντε μια βόλτα σε ένα μονοπάτι που κατατάσσεται στην UNESCO
Κάποιοι μπορεί να πιστεύουν ότι η αμπελουργία της Πορτογαλίας περιορίζεται στην ηπειρωτική χώρα, αλλά η οινική εμπειρία της χώρας επεκτείνεται στις Αζόρες στον Ατλαντικό Ωκεανό, ένα αρχιπέλαγος περισσότερο γνωστό για τα ηφαιστειακά τοπία του. Στην πραγματικότητα, το νησί Pico παράγει κρασί από τον 15ο αιώνα και μια βόλτα στο προστατευόμενο από την UNESCO μονοπάτι Vinhas da Criação Velha σας δίνει μια οικεία ματιά στην πλούσια ιστορία του. Αυτή η γραμμική διαδρομή 6,9 χιλιομέτρων, που συνδέει τα χωριά Porto do Calhau και Madalena, διασχίζει αμπελώνες αιώνων. Ο τοπικός αμπελουργός πληθυσμός έπρεπε να προσαρμοστεί στο ηφαιστειακό τοπίο και να χτίσει 2.000 στρέμματα ξερολιθιάτικων οικοπέδων. (currais), που επιτρέπουν στα αμπέλια να απορροφούν το ηλιακό φως ενώ τα προστατεύουν από τον άνεμο. Το μονοπάτι περνά από καταφύγια, κελάρια κρασιών και πηγαδάκια, και θα δείτε ακόμη και τα logistics του παρελθόντος της βιομηχανίας, από rola-pipas (σκαλιστές πλαγιές που χρησιμοποιούσαν για να γλιστρήσουν τα βαρέλια κρασιού μέχρι τις βάρκες) μέχρι τα ρέλια, τις σκονισμένες διαδρομές που άφησαν καρότσια βοδιών.
3. Απορροφήστε την ιστορία
Μόλις 25 χλμ. βόρεια της Λισαβόνας βρίσκονται οι αμπελώνες Bucelas, μια περιοχή κρασιού που πιστεύεται ότι χρονολογείται από τους ρωμαϊκούς χρόνους. Γρήγορα προς τα εμπρός στον 19ο και βρισκόμαστε στο απόγειο του Χερσονήσου Πολέμου (1808-1814), όταν η Γαλλία υπό τον Ναπολέοντα προσπάθησε να αποσπάσει τον έλεγχο της Ιβηρικής Χερσονήσου από τις αντίπαλες ισπανικές, βρετανικές και πορτογαλικές δυνάμεις. Οι σειρές οχυρών, γνωστές ως γραμμές Torres Vedras, χτίστηκαν με εντολή του Δούκα του Ουέλινγκτον για την προστασία της Λισαβόνας. Μεγάλο μέρος αυτής της αμυντικής γραμμής παραμένει σήμερα και οχυρά όπως το São Vicente, το Olheiros και το Ajuda Grande παραμένουν καλά διατηρημένα. Κατά τη διάρκεια του πολέμου, ο Δούκας του Ουέλινγκτον άρεσε στο κρασί Bucelas (ακόμα και στέλνοντας δώρα στον βασιλιά Γεώργιο Γ’) και η θέση του με μερικούς από τους άλλους ιστορικούς τιτάνες της Βρετανίας – όπως ο William Shakespeare και ο Charles Dickens – εξερευνάται σε εκτενείς εκθέσεις στο Bucelas Μουσείο Οίνου και Σταφυλιού, ανάμεσα σε άλλα πλούσια αμπελουργικά μέρη.
Το κρασί ταιριάζει με την περιπέτεια
4. Ανακατεύουμε το κρασί με νερό
Σημεία δελφίνια στην εκβολή Sado (Shutterstock)
Οι γευσιγνωσίες κρασιού δεν χρειάζεται πάντα να γίνονται χαλαρές υποθέσεις στους αμπελώνες. Μπορείτε να γλιστρήσετε κατά μήκος των αστραφτερών εκβολών του Sado και των νερών Arro σε μια παράκτια κρουαζιέρα. Μην ξεχάσετε να εντοπίσετε στη διαδρομή ρινοδέλφινα, ένα από τα λίγα μέρη στα ευρωπαϊκά ύδατα όπου μπορείτε να τα δείτε. Φυσικά, μια τέτοια ιδιαίτερη συνάντηση με την άγρια ζωή αξίζει να ψηθεί και θα το κάνετε με ποτήρια Moscatel de Set.úbal, ένα επιδόρπιο κρασί που φτιάχνεται στην ίδια τη χερσόνησο που θα οδηγήσετε, και μια γαστρονομική επιλογή από ντόπια κρέατα, τυριά και αρτοσκευάσματα. Δεν είναι μόνο δελφίνια που θα έχετε την ευκαιρία να εντοπίσετε στην κρουαζιέρα σας. Οι εκβολές του ποταμού Sado είναι πλούσιοι σε υγροτόπους πουλιών και είναι επίσης ένα καταφύγιο για μοβ ερωδιούς, ελώδεις τσούχτρες και μεγάλα φλαμίνγκο.
5. Κάντε μια περιήγηση με ποδήλατο κρασιού
Εθνικό Πάρκο Peneda-Gerês (Shutterstock)
Οι ηλιόλουστοι αμπελώνες και τα καταπράσινα τοπία πάνε συχνά χέρι-χέρι, και στην Πορτογαλία αυτό αποδεικνύεται καλύτερα στην περιοχή Vinho Verde. Μια από τις λιγότερο κατοικημένες περιοχές της χώρας, ιδανική για ποδήλατο. Ξεκινούν ξεναγήσεις στο Εθνικό Πάρκο Peneda-Gerês, μια περιοχή γνωστή για τα χωριά από γρανίτη που έχουν παγώσει στο χρόνο, όπου τα βόδια εξακολουθούν να τριγυρίζουν κατά μήκος των λιθόστρωτων δρομών. Θα κάνετε πετάλι μέσα από αμπελώνες με αναβαθμίδες που προσκολλώνται σε λόφους με σμαραγδένια απόχρωση, διασχίζοντας δίπλα ή πάνω από τους ποταμούς Lima, Minho και Douro. Στη διαδρομή, θα διασχίσετε τη Ρωμαϊκή Γέφυρα Ponte de Lima, μια σημαντική διάβαση για τους προσκυνητές που περπατούν στο εμβληματικό Camino de Santiago. Ωστόσο, καθώς υπάρχουν αμπέλια τριγύρω, θα θέλετε πολύ να δοκιμάσετε το Vinho Verde – «πράσινο κρασί». Δεν ονομάζεται για το χρώμα του, αλλά επειδή το κρασί απελευθερώνεται τρεις έως έξι μήνες μετά τη συγκομιδή των σταφυλιών και μπορείτε να δοκιμάσετε ροζέ, κόκκινες και λευκές ποικιλίες. Μία συμβουλή: ταιριάζει πολύ με ψητό ψάρι.
6. Κάντε μια βόλτα στη χώρα του κρασιού
Εξερευνήστε τους αμπελώνες της κοιλάδας Douro (Shutterstock).
Η κοιλάδα Douro που περιλαμβάνεται στον κατάλογο της UNESCO είναι ένα παγκόσμιο σύμβολο για την οινοποίηση, αλλά φιλοξενεί πολλά περισσότερα από το τέλειο λιμάνι. Μια πεζοπορία ανάμεσα στους αμπελώνες με τα πεζούλια θα σας κρατήσει να ξεφορτωθείτε το συνονθύλευμα της θέας, όπως μπλόφες από γρανίτη, γραφικά χωριά και λευκούς. quintus (αρχοντικό παλάτι). Ανακαλύψτε κρυφές γωνιές όπως η Sabrosa, η γενέτειρα του Πορτογάλου εξερευνητή Ferdinand Magellan και το οινοχώρι Provesend στην κορυφή του λόφου. Το τελευταίο διαθέτει τη μεγαλύτερη συλλογή κτημάτων στην κοιλάδα Douro, προσφέροντας πολλές ευκαιρίες για να δοκιμάσετε εκλεκτά κρασιά Port και Douro. Μπορείτε επίσης να κάνετε ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο με μια στάση στο Lalim, μια τακτική στάση στη διαδρομή του κρασιού των Κιστερκιανών μοναχών και να κάνετε μια βόλτα με ένα rabel boat που κάποτε μετέφερε βαρέλια κρασιού κάτω από το ποτάμι σε αποθήκες. Ένας από τους τελευταίους σας σταθμούς θα είναι η πόλη Lamego, όπου μπορείτε να πιείτε ένα αφρώδες ποτήρι Tavora-Varosa που σας αξίζει.
Το κρασί ταιριάζει με την υγεία
7. Περπατήστε τη διαδρομή του αμπελώνα
Αμπελώνας στη χερσόνησο του Σετούμπαλ (Shutterstock)
Αν θέλετε η βόλτα σας να είναι περισσότερο κρασί και λιγότερο περπάτημα, τότε το Setubal Peninsula Vineyards Route είναι για εσάς. Μόλις 11,5 χλμ., το μονοπάτι είναι γεμάτο από οινοπαραγωγούς και το κυκλικό του σχήμα σημαίνει ότι μπορείτε να ξεκινήσετε από οποιοδήποτε οινοποιείο. Εδώ, η εστίαση είναι στην καλλιέργεια σταφυλιών σε αυτή τη δυτική γωνιά της ακτής της Πορτογαλίας, ένα μέρος που είναι περισσότερο γνωστό για τα επιδόρπια κρασιά του. Τα οινοποιεία, όπως το Casa Dupó και το Casa Ermelinda Freitas, προσφέρουν γευστικές δοκιμές σε διψασμένους περιπατητές και ανοίγουν τις πόρτες του κελαριού τους για να αξιοποιήσετε την οινική τους κληρονομιά (για επισκέψεις με ξεναγό πρέπει να κάνετε κράτηση εκ των προτέρων). Μην ξεχνάτε ότι η πεζοπορία είναι γεμάτη παραγωγούς και την ευκαιρία να δοκιμάσετε σνακ σε κάθε έναν από αυτούς!
8. Πικ-νικ στο Alentejo
Με χάλκινες πεδιάδες, μεσαιωνικές μαρμάρινες πόλεις και αμπελώνες με αμπελώνες, το Alentejo είναι ένα άγριο πανόραμα του οποίου το άνοιγμα των φτερών εκτείνεται στο ένα τρίτο της Πορτογαλίας. Είναι ένα αγροτικό ταπισερί όπου οι παραδόσεις σπάνια αλλάζουν από γενιά σε γενιά και προς τιμήν του «πορτογαλικού κήπου», ένα πικνίκ στον αμπελώνα είναι μια ωμή και ικανοποιητική εμπειρία. Το Herdade Grande είναι μια από τις πιο ιστορικές αγροικίες στο Alentejo, το οποίο λειτουργεί από τη δεκαετία του 1920. που διευθύνεται από την οικογένεια Lança, θα απολαύσετε δείπνο στο ύπαιθρο που περιβάλλεται από ηλιόλουστα αμπέλια. Σνακ με ψωμί Alentejo και κλασικά πορτογαλικά, όπως pastéis de nata. Φυσικά, όλο αυτό το νόστιμο φαγητό θα συνοδεύεται από το κρασί της επιλογής σας Herdade Grande. Τα κρασιά Talha αποτελούν τίτλο μιας vintage συλλογής που έγινε εκλεκτική από την πειραματική προσέγγιση της οικογένειας. Είναι το απόλυτο τοστ για την αναμφισβήτητα πιο εμβληματική περιοχή της Πορτογαλίας.
9. Ολοήμερη περιήγηση κρασιού στη Μαδέρα
Πολλοί από εμάς αναζητούμε μια πιο αργή και πιο καθηλωτική ταξιδιωτική εμπειρία και μια ολοήμερη περιήγηση στη Μαδέρα όχι μόνο θα σας δώσει την ευκαιρία να αποκτήσετε μια κατάλληλη αίσθηση για το νησί, αλλά και να μάθετε για την ιστορική αμπελουργία του. Η μέρα σας θα αντανακλά τον μακρύ και πλούσιο δρόμο που ταξιδεύουν συχνά τα κρασιά της Μαδέρα. Πριν από αιώνες, συχνά χύνονταν κονιάκ για να εξασφαλίσουν μακρινά ταξίδια στη θάλασσα. Σήμερα, η συγκομιδή μπορεί να ωριμάσει για περισσότερα από 100 χρόνια.
Φυσικά, θα μπορείτε να δοκιμάσετε πολλά ποτήρια επισκεπτόμενοι αρκετούς οινοποιούς (καθώς και ένα παραδοσιακό γεύμα της Μαδέρας) στο νησί, αλλά θα καταλάβετε επίσης πώς το κρασί είναι συνυφασμένο με την κουλτούρα της Μαδέρας. Παρακολουθήστε τους αμπελώνες του S. Vicente που αψηφούν τη βαρύτητα, δείτε τις φυσικές πισίνες αλατιού του Port Moniz και παρακολουθήστε τους πράσινους αμπελώνες στη βόρεια ακτή της Μαδέρας να δίνουν τη θέση τους στο καταπράσινο δαφνοδάσος, ενώ δοκιμάζετε μερικά από τα πιο διάσημα κρασιά του νησιού.