Η τονοσαλάτα είναι ένα ελαφρύ και δροσιστικό κλασικό comfort food που συνδυάζεται καλά με μια ποικιλία πιάτων. Φτιαγμένη με λίγα απλά υλικά όπως κονσέρβα τόνου, μαγιονέζα, κρεμμύδι και σέλινο, αυτή η σαλάτα είναι κρεμώδης και τραγανή. Μπορούν να σερβιριστούν σε σάντουιτς, τυλιγμένα σε φύλλα μαρουλιού ή γεμιστά με μισά αβοκάντο – μια εξαιρετική επιλογή για μια υγιεινή και γρήγορη λύση μεσημεριανού γεύματος.
Υλικά για τονοσαλάτα
- Κονσερβοποιημένος τόνος: Προτιμάται ο άγριος τόνος με νερό, αλλά κάθε είδους θα κάνει.
- Μαγιονέζα: Αυτό το συστατικό προσθέτει κρεμώδη υφή. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα αγορασμένο ή να το φτιάξετε στο σπίτι.
- Σέλινο: Το φρέσκο σέλινο προσθέτει τραγανή γεύση σε κάθε μπουκιά.
- Κόκκινο κρεμμύδι: Το ψιλοκομμένο κόκκινο κρεμμύδι δίνει μια υπέροχη πικάντικη γεύση.
- Μαϊντανός: Λίγες κουταλιές φρέσκα μυρωδικά θα προσθέσουν φρεσκάδα στη σαλάτα.
- μουστάρδα Ντιζόν: 1/2 κ.γ.
- Αλατοπίπερο: Σύμφωνα με το γούστο.
Προετοιμασία τονοσαλάτας
Βήμα 1: Προετοιμασία τόνου
Αρχικά, πρέπει να στραγγίσετε το υγρό από τον τόνο σε κονσέρβα. Αφού χρησιμοποιήσετε το ανοιχτήρι κονσερβών, κρατήστε το καπάκι πάνω από τον τόνο και γείρετε το κουτί πάνω από το νεροχύτη για να στραγγίξει όλο το υγρό. Αφαιρέστε το καπάκι και μεταφέρετε τον τόνο σε ένα μεσαίο μπολ.
Βήμα 2: Ανάμειξη των συστατικών
Προσθέστε μαγιονέζα, σέλινο, κόκκινο κρεμμύδι, μαϊντανό και μουστάρδα ντιζόν στο μπολ με τον τόνο. Χρησιμοποιήστε ένα πιρούνι για να ανακατέψετε τα πάντα μαζί, σπάζοντας ταυτόχρονα τυχόν μεγαλύτερα κομμάτια τόνου. Αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση και τέλος!
Παραλλαγές σαλάτας τόνου
Εάν δεν σας αρέσει η μαγιονέζα ή θέλετε μια πιο δυνατή γεύση, ακολουθούν μερικές προτάσεις για τη διαφοροποίηση αυτής της συνταγής:
- Αλλάξτε τη μαγιονέζα με απλό ή ελληνικό γιαούρτι με μια πιο ελαφριά, πιο κρεμώδη εκδοχή.
- Χρησιμοποιήστε πολτοποιημένο αβοκάντο εάν θέλετε να αποφύγετε τη μαγιονέζα.
- Προσθέστε ρύζι μπρόκολο και μετατρέψτε αυτή τη σαλάτα σε μπρόκολο τονοσαλάτα.
- Προσθέστε αποξηραμένα φρούτα όπως σταφίδες ή φρέσκα μήλα κομμένα σε φέτες.
- Προσθέστε λίγη επιπλέον τραγανή γεύση ρίχνοντας μέσα αγγούρια σε φέτες ή ψιλοκομμένο λάχανο.
- Αυξήστε τη γεύση προσθέτοντας σκόνη κάρυ, άλλα μείγματα μπαχαρικών ή ψιλοκομμένα βότανα.
- Στύψτε το χυμό λεμονιού για πιο φρέσκια γεύση.
Ιδέες για το σερβίρισμα τονοσαλάτας
Αν και αυτή η τονοσαλάτα είναι υπέροχη από μόνη της, μπορεί να σερβιριστεί δημιουργικά:
- Ένα σάντουιτς: Ετοιμάστε ένα σάντουιτς με ένα φύλλο μαρουλιού και φέτες ντομάτας.
- Κυλημένο: Τυλίξτε τις τορτίγιες με αλεύρι μανιόκας.
- Περιτύλιγμα σαλάτας: Χρησιμοποιήστε φύλλα μαρουλιού βουτύρου ως μια ελαφριά επιλογή με χαμηλούς υδατάνθρακες.
- Γεμιστά αβοκάντο ή ντομάτες: Γεμίστε τα μισά αβοκάντο ή ντομάτα.
- Πρόχειρο φαγητό: Σερβίρετε με κράκερ ή πατατάκια.
Πώς να αποθηκεύσετε τη σαλάτα τόνου;
Η τονοσαλάτα είναι προτιμότερο να τρώγεται φρέσκια, αλλά μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για 3-4 ημέρες. Δεδομένου ότι αυτή η σαλάτα περιέχει ψάρι και μαγιονέζα, μην τη διατηρείτε σε θερμοκρασία δωματίου για πολύ.
Μπορείτε επίσης να καταψύξετε αυτή τη σαλάτα! Τοποθετήστε τα σε ένα κατάλληλο δοχείο κατάψυξης και φυλάξτε τα για έως και 2 μήνες. Αφού ξεπαγώσετε στο ψυγείο, αδειάστε ξανά το υγρό και ανακατέψτε καλά πριν το φάτε.
Αυτή η απλή συνταγή για τονοσαλάτα όχι μόνο θα ικανοποιήσει την πείνα σας, αλλά θα κάνει και μια υπέροχη μεσημεριανή λύση.