Αυτή η συνταγή για σούπα κολοκύθας που θα φτιάχνετε τώρα και πάντα! Είναι παχύρρευστη, κρεμώδης και απίστευτα νόστιμη, μια κλασική κολοκυθόσουπα που ετοιμάζεται εύκολα με φρέσκια κολοκύθα που φτιάχνεται γρήγορα και έχει μόνο 189 θερμίδες ανά μερίδα. Μην ξεχάσετε το ψωμί κρούστας για βουτιά! (Ή μπορείτε να φτιάξετε ένα τυρόψωμο με κρούστα και να αναβαθμίσετε το πιάτο).
Αυτή η συνταγή είναι αγαπημένη στους αναγνώστες, γι’ αυτό την έχω συμπεριλάβει στο πρώτο μου βιβλίο μαγειρικής, το Dinner, κατά λαϊκή απαίτηση!
Σούπα κολοκύθας – απλότητα που εκτιμά η φύση
Μερικές συνταγές πρέπει να είναι τόσο απλές όσο τις έφτιαξε η φύση, και κατά τη γνώμη μου, η κολοκυθόσουπα είναι ένα από αυτά τα πιάτα. Η φυσική γεύση της κολοκύθας είναι αρκετά καλή που χρειάζεστε πολύ λίγα για να φτιάξετε μια ωραία, κρεμώδη σούπα με πλήρη γεύση.
Ενώ μερικές φορές είναι ωραίο να έχεις μια φανταχτερή εκδοχή με όλα τα στολίδια, το 99% των φορών χρησιμοποιώ αυτή την απλή συνταγή για σούπα κολοκύθας.
Τα μυστικά συστατικά για σούπα κολοκύθας
Τα μυστικά συστατικά που κάνουν την κολοκυθόσουπα πιο νόστιμη είναι τα κρεμμύδια και το σκόρδο! Προσθέτουν επιπλέον πικάντικο στη σούπα και ενισχύουν τη φυσική γεύση της κολοκύθας.
Υλικά που χρειάζονται για κολοκυθόσουπα
Για να ετοιμάσετε αυτή τη νόστιμη και γρήγορη κολοκυθόσουπα, θα χρειαστείτε τα ακόλουθα υλικά:
- Κολοκύθι: Ξεφλουδίστε και κόψτε σε μεγάλα κομμάτια (ή μπορείτε να αγοράσετε προκομμένα). Χρησιμοποιήστε οποιοδήποτε είδος βρώσιμης κολοκύθας ή κολοκυθιού. Μην αγοράσετε μια κολοκύθα για το Halloween γιατί δεν είναι τόσο νόστιμη.
- Κρεμμύδι και σκόρδο: Τα μυστικά συστατικά που δίνουν στη σούπα έξτρα πικάντικη.
- Ζωμός και νερό: Για να γίνει πιο νόστιμη η κολοκυθόσουπα, μην παραλείψετε το ζωμό.
- Γάλα, κρέμα ή μισό γάλα: Ανακατεύουμε στο τέλος. Η κρέμα προσθέτει πλούτο στη σούπα, αλλά δεν είναι απαραίτητο. Αν θέλετε να προσθέσετε περισσότερο πλούτο, μπορείτε να προσθέσετε λίγο βούτυρο.
Χρειάζεται να ξεφλουδίσετε την κολοκύθα για σούπα;
Ναι, είναι απαραίτητο. Η φλούδα της κολοκύθας είναι πολύ σκληρή και δεν τρίβεται σωστά, αφήνοντας σκληρά κομμάτια στη σούπα.
Πώς να φτιάξετε σούπα κολοκύθας
- Προετοιμασία των συστατικών: Προσθέστε την καθαρισμένη κολοκύθα, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το ζωμό και το νερό σε μια κατσαρόλα.
- Βρασμός: Αφήστε να πάρει μια βράση και μαγειρέψτε για 15 λεπτά μέχρι η κολοκύθα να είναι πολύ μαλακή.
- Συντριβή: Χρησιμοποιήστε ένα μπλέντερ ή μεταφέρετε σε ένα μπλέντερ για να ανακατέψετε μέχρι να γίνει λείο.
- Καρύκευμα: Προσαρμόστε αλάτι και πιπέρι στη γεύση και μετά προσθέστε γάλα ή κρέμα γάλακτος, της επιλογής σας.
Πώς να προσθέσετε γεύση στη σούπα κολοκύθας
Ενώ η απλή κολοκυθόσουπα είναι η αγαπημένη μου, μερικές φορές θέλετε να αλλάξετε τη γεύση προσθέτοντας άλλα μπαχαρικά! Εδώ είναι μερικές προτάσεις:
- Σούπα κολοκύθας με κάρυ: Ανακατεύουμε με λίγη σκόνη κάρυ, προσθέτουμε λίγο τη φορά καθώς το πολτοποιούμε.
- Ταϊλανδικό κόκκινο κάρυ: Ξεκινήστε μαγειρεύοντας 2 κουταλιές της σούπας πάστα κόκκινο κάρυ σε 1/2 κουταλιά της σούπας λάδι σε μέτρια φωτιά. Μαγειρεύουμε για 2 λεπτά μέχρι να γίνει πολύ έντονο το άρωμα και μετά συνεχίζουμε με τη συνταγή, προσθέτουμε δηλαδή τα υγρά και την κολοκύθα. Χρησιμοποιήστε κρέμα καρύδας αντί για κρέμα. Γαρνίρουμε με κόλιανδρο.
- Τζίντζερ: Τηγανίζουμε 1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο τζίντζερ σε 1/2 κουταλιά της σούπας λάδι ή βούτυρο και μετά συνεχίζουμε με τη συνταγή.
- Ελαφρώς καρυκευμένο: Ανακατέψτε 1/2 κουταλάκι του γλυκού κύμινο, κόλιανδρο και καπνιστή πάπρικα.
- Κουρκούμη: 1 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο κουρκουμά, κόλιανδρο και 1/4 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι καγιέν.
Αποθήκευση σούπας κολοκύθας
Η κολοκυθόσουπα διατηρείται στο ψυγείο για 4-5 ημέρες ή μπορεί να καταψυχθεί για 3 μήνες. Απλώς ξεπαγώστε και ξαναζεσταθείτε όπως θέλετε. Αν η σούπα είναι πολύ πηχτή, την αραιώνουμε με λίγο νερό ενώ τη ζεσταίνουμε. Αν είναι πολύ ρευστό, απλά μαγειρέψτε στο μάτι της κουζίνας λίγο ακόμα μέχρι να πήξει η σούπα.