Καλλιέργεια μανιτάρια στο σπίτι: πώς να έχετε πάντα φρέσκια σοδειά

Καλλιέργεια μανιτάρια στο σπίτι: πώς να έχετε πάντα φρέσκια σοδειά

Τα μανιτάρια καλλιεργούνται εύκολα στο σπίτι. Αυτό απαιτεί γνώση του υλικού και της τεχνολογίας των σπόρων. Τα περιοδικά κηπουρικής Better Homes and Gardens and Gardening γνωρίζουν πώς μίλησαν για την καλλιέργεια των μανιτάρια.

Χαρακτηριστικά της καλλιέργειας μανιτάρια στο σπίτι

Από όλα τα μανιτάρια, τα μανιτάρια καλλιεργούνται πιο εύκολα στο σπίτι. Είναι ανεπιτήδευτα και θα δώσουν συγκομιδή ακόμη και σε ένα διαμέρισμα της πόλης. Πού φυτρώνουν τα μανιτάρια; Αυτά τα μανιτάρια αναπτύσσονται σε έδαφος εμπλουτισμένο με χούμο, κοπριά και λίπασμα. Στη φύση εμφανίζονται με βροχερό καιρό σε περιβόλια και κήπους, ξέφωτα, χωράφια και λιβάδια, κωνοφόρα και μικτά δάση, κοντά σε δρόμους.

Το περιοδικό κηπουρικής και οικιακής οικονομίας Better Homes and Gardens λέει ότι στα μανιτάρια αρέσουν τα σκοτεινά, δροσερά και υγρά περιβάλλοντα. Τα υπόγεια ή τα κελάρια είναι ιδανικά για την καλλιέργεια μανιτάρια στο σπίτι. Σε συνθήκες διαμερίσματος, επιλέξτε μια θέση στο ντουλάπι κάτω από το νεροχύτη ή στο ντουλάπι. Κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου, τα μανιτάρια χρειάζονται τα βακτήρια που βρίσκονται στο κομπόστ.

Για να καλλιεργήσετε μανιτάρια στο σπίτι, μπορείτε να αγοράσετε διάφορους τύπους μυκηλίου μανιταριών με λευκά, καφέ και κρεμ καπάκια σε εξειδικευμένα καταστήματα. Τα λευκά και κρεμ μανιτάρια έχουν λεπτή γεύση, ενώ τα καφέ μανιτάρια είναι ανθεκτικά στις αντίξοες συνθήκες. Η μορφή του μυκηλίου μπορεί να είναι κοκκώδης, που μοιάζει με σπόρους ή κομπόστ με τη μορφή μπρικετών.

Η καλλιέργεια των champignons πραγματοποιείται σε διάφορα στάδια:

  • Προετοιμασία κομπόστ (έως 3 εβδομάδες).
  • Παστερίωση χούμου.
  • Εμβολιασμός του εδαφικού μίγματος με σπόρια.
  • Μυκηλιακή ανάπτυξη.
  • Ωρίμανση και συγκομιδή.

Στο δωμάτιο όπου θα καλλιεργήσετε μανιτάρια, διατηρήστε τις ακόλουθες συνθήκες: θερμοκρασία – 14-28 °C, υγρασία αέρα – 80-95%. Δεν χρειάζεται ειδικός φωτισμός για την καλλιέργεια μανιτάρια. Ωστόσο, κατά την περίοδο της καρποφορίας, τα μανιτάρια πρέπει να τροφοδοτούνται με καθαρό αέρα χωρίς ρεύματα. Επομένως, πρέπει να υπάρχει αερισμός στο δωμάτιο.

Μακριά ξύλινα ή πλαστικά κουτιά επενδεδυμένα με φιλμ ή πλαστικές σακούλες κομμένες κατά μήκος είναι τα πιο κατάλληλα για την καλλιέργεια μανιτάρια στο σπίτι.

Οδηγίες καλλιέργειας μανιταριών

Το WikiHow Project εξηγεί ότι είναι καλύτερο για τους αρχάριους καλλιεργητές μανιταριών να αγοράσουν ένα έτοιμο κιτ για την καλλιέργεια μανιταριών με το απαραίτητο υπόστρωμα και μυκήλιο – πριονίδι εμποτισμένο με μυκήλιο μανιταριών. Ορισμένα καταστήματα προσφέρουν σπόρια μανιταριών, τα οποία μοιάζουν περισσότερο με σπόρους φυτών παρά με σπορόφυτα. Ως πείραμα, μπορείτε να καλλιεργήσετε φρέσκο ​​μυκήλιο από κομμάτια μανιταριών που αγοράσατε.

Μπορείτε να προετοιμάσετε το υπόστρωμα καλλιέργειας με τα χέρια σας. Για να το κάνετε αυτό, βάλτε άχυρο και κοπριά σε στρώσεις (6-8 στρώσεις) σε ένα βαθύ ξύλινο κουτί. Προσθέστε μια χούφτα κιμωλία σε κάθε στρώμα. Καλύψτε με νερό και αφήστε για αρκετές εβδομάδες, γυρίζοντας μια φορά την εβδομάδα. Όταν εξαφανιστεί η μυρωδιά της αμμωνίας, το υπόστρωμα είναι έτοιμο. Παστεριώστε το κομπόστ στον ατμό σε βραστό νερό για 30 λεπτά για να σκοτώσετε επιβλαβείς μικροοργανισμούς και έντομα.

Καλλιεργήστε τα μανιτάρια σύμφωνα με το ακόλουθο σχήμα:

  1. Ρίξτε το ζεστό κομπόστ σε κουτιά 45×25 cm επενδεδυμένα με πολυαιθυλένιο. Συμπυκνώστε ελαφρά και βρέξτε το μείγμα του εδάφους.
  2. Πασπαλίζουμε στην επιφάνεια το μυκήλιο των μανιταριών και ανακατεύουμε.
  3. Τυλίξτε τα κουτιά με πολυαιθυλένιο, τοποθετήστε τα σε σκοτεινό δωμάτιο και διατηρήστε τη θερμοκρασία +28 °C.
  4. Ψεκάστε το χώμα καθώς στεγνώνει και καλύψτε ξανά με τη μεμβράνη.
  5. Αφαιρέστε όλα τα καπάκια από τα κουτιά όταν εμφανιστούν λευκά νημάτια μυκηλίου στην επιφάνεια της βάσης, εξασφαλίστε την κυκλοφορία του αέρα. Ταυτόχρονα, μειώστε τη θερμοκρασία στους 16-20 °C για να μειώσετε την εξάτμιση. Μετά από περίπου ένα μήνα, μπορείτε να συγκομίσετε την πρώτη σας σοδειά.

Πώς να καλλιεργήσετε μανιτάρια από μανιτάρια που αγοράζονται στο κατάστημα; Για να το κάνετε αυτό, προσθέστε 2 κουταλιές της σούπας σε 1 λίτρο νερό. μεγάλο. πλιγούρι και 1 κ.γ. μεγάλο. ήσκα. Ζεσταίνουμε το μείγμα για μια ώρα, ανακατεύοντας, αλλά δεν βράζουμε. Στραγγίζουμε το μείγμα μέσα από τρεις στρώσεις τυρόπανου, αδειάζουμε σε ρηχά δοχεία και αφήνουμε να σκληρύνει.

Με ένα τσιμπιδάκι τοποθετούμε στην επιφάνεια του ζελέ τα κομμάτια των μανιτάρια κομμένα από τη μέση του στελέχους. Καλύψτε το δοχείο με μεμβράνη και αφήστε το σε θερμοκρασία +24 °C σε σκοτεινό μέρος. Εάν το πείραμα είναι επιτυχές, ένα νέο μυκήλιο θα εμφανιστεί μετά από 4-6 ημέρες. Το φυτρωμένο μυκήλιο μπορεί να πολλαπλασιαστεί άλλες 5-7 φορές.

Πότε και πώς να συλλέξετε σωστά τα μανιτάρια

Πόσο καιρό μεγαλώνουν τα μανιτάρια; Θα χρειαστούν 32-34 ημέρες για τη συγκομιδή των ώριμων μανιταριών. Τα μανιτάρια καρποφορούν όλο το χρόνο, αλλά η βέλτιστη περίοδος ανάπτυξης είναι 9-10 μήνες στη δροσερή εποχή. Τα μανιτάρια συλλέγονται κατά κύματα κάθε 1,5-2 μήνες.

Για να μαζέψετε μια καλή συγκομιδή μανιτάρια, το κηπευτικό περιοδικό Sodininkystė γνωρίζει πώς να φροντίζει σωστά το champignon. Το πασπαλίζουμε με 5 εκ. τύρφη για να σχηματιστεί ένα κέλυφος. Διατηρείτε τη θήκη συνεχώς υγρή, καλύψτε την με εφημερίδα ή μεμβράνη. Μπορείτε να συλλέξετε έως και 6 μανιτάρια από έναν σπόρο μυκηλίου. Κάθε επόμενη συγκομιδή είναι μικρότερη από την προηγούμενη.

Ξεκινήστε τη συγκομιδή της πρώτης καλλιέργειας 2-3 εβδομάδες μετά τη σπορά, όταν εμφανιστούν τα λευκά καπάκια των μανιταριών. Κατά την περίοδο της συγκομιδής, μειώστε στο ελάχιστο το πότισμα του υποστρώματος.

Βγάλτε απαλά κάθε μανιτάρι από το χώμα με τα δάχτυλά σας για να μην καταστρέψετε το μυκήλιο. Εάν κόψετε τα μανιτάρια με ένα μαχαίρι, το στέλεχος που έχει μείνει στο κομπόστ αρχίζει να σαπίζει και μολύνει την υπόλοιπη καλλιέργεια με βακτήρια. Διαλέγετε μανιτάρια καθημερινά. Φυλάξτε τα έτοιμα μανιτάρια στο ψυγείο σε χάρτινη σακούλα για έως και 7 ημέρες.

Το μέγεθος του μανιταριού όταν είναι έτοιμο για συγκομιδή είναι θέμα προσωπικής προτίμησης. Η διάμετρος του καπακιού του μπορεί να είναι από 1 έως 5 cm. Τα ώριμα καπάκια των μανιταριών πρέπει να διαχωρίζονται από τα στελέχη. Τα πόδια αυτού του είδους είναι αρκετά βρώσιμα, οπότε αφού τα μαζέψετε, αρκεί να κόψετε το κάτω μέρος ή να το καθαρίσετε από το υπόστρωμα.

Μετά τη συλλογή των μανιταριών, μην επαναχρησιμοποιείτε το υπόστρωμα. Σε αυτό συσσωρεύονται επικίνδυνοι μικροοργανισμοί. Πασπαλίστε το μείγμα ως λίπασμα στον λαχανόκηπο ή τον κήπο σας. Τα σπόρια μανιταριών που αφήνονται στο έδαφος μπορούν να ριζώσουν και να παράγουν καλλιέργειες στην ύπαιθρο.

Η καλλιέργεια μανιτάρια στο σπίτι θα σας επιτρέψει να εξασφαλίσετε την οικογένειά σας και να οργανώσετε μια κερδοφόρα επιχείρηση. Το πιο σημαντικό είναι να βρουν ένα μέρος και να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξή τους. Αυτή η ενδιαφέρουσα διαδικασία δεν απαιτεί μεγάλες επενδύσεις και είναι διαθέσιμη ακόμη και στους κατοίκους των πόλεων.

Parašykite komentarą

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *