Αυτή η συνταγή για μηλόπιτα είναι η αγαπημένη μου! Ζουμερές φέτες μήλου επικαλυμμένες με ζάχαρη και μπαχαρικά, ψημένες στην τελειότητα σε τραγανή σπιτική κρούστα πίτας.
Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για τα λερωμένα μήλα ή τη ρευστή ζύμη για πίτα, γιατί αυτή η μηλόπιτα ψήνεται πάντα στην τελειότητα!
Υλικά που χρειάζονται για τη μηλόπιτα
- Ζύμη πίτας (2 κομμάτια 23 εκ. το καθένα)
- 7 μεγάλα μήλα Granny Smith (ξεφλουδισμένα, χωρίς πυρήνα, κομμένα σε φέτες 1,25 εκ.)
- 100 γραμμάρια κρυσταλλική ζάχαρη
- 100 γρ καστανή ζάχαρη (χαλαρά συσκευασμένη)
- 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένη κανέλα
- ⅛ κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο μοσχοκάρυδο
- 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού (συν το ξύσμα μισού λεμονιού)
- 1 μεγάλο αυγό (ελαφρά χτυπημένο για το βούρτσισμα)
- 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη (προαιρετικά)
Απαιτείται εξοπλισμός για την παρασκευή μηλόπιτας
- Φόρμα για κέικ 23 εκ
- Πλάστης
- Χαρτί ψησίματος
- Σύρμα
- Μιστρύ
- Βάρη πίτας ή ξερά φασόλια
- Λωρίδες αλουμινίου ή κέικ προστασία από το κάψιμο
- Μπολ ανάμειξης
- Μεζούρες και κουτάλια
Τα καλύτερα μήλα για την παρασκευή πίτας
Όταν επιλέγετε μήλα για κέικ, επιλέξτε τις ακόλουθες ποικιλίες:
- Άντονι μήλα – αυτή είναι μια από τις παλαιότερες και πιο δημοφιλείς λιθουανικές ποικιλίες. Είναι ξινά, σφιχτά και κρατούν τέλεια το σχήμα τους κατά το μαγείρεμα. Αυτή η ποικιλία ενδείκνυται ιδιαίτερα για μηλόπιτες, καθώς προσφέρει δροσερή οξύτητα και διατηρεί την υφή της.
- Χρυσός – γλυκόξινο, τραγανό μήλο, ιδανικό για ψήσιμο. Τα μήλα αυτής της ποικιλίας διατηρούν το σχήμα και τη γεύση τους, γι ‘αυτό είναι δημοφιλή σε κέικ και επιδόρπια.
- Πρωταθλητής – αυτά είναι πιο γλυκά μήλα που έχουν μια λεπτή ξινή επίγευση. Είναι λίγο πιο μαλακά, αλλά και πάλι κατάλληλα για ψήσιμο, ειδικά αν θέλετε ένα πιο γλυκό και ζουμερό κέικ.
- Μελμπα – άλλη μια λιθουανική ποικιλία που είναι ιδανική για ψήσιμο. Αυτά τα μήλα είναι γλυκόξινα, τραγανά και κρατούν καλά το σχήμα τους όταν ψήνονται.
- Lobo – αυτή είναι μια καναδική φυλή, αλλά πολύ δημοφιλής στη Λιθουανία. Είναι γλυκόξινα, τραγανά και κρατούν καλά το σχήμα τους, κάνοντάς τα τέλεια για πίτες.
Το τέλειο κουρκούτι για κέικ
Η καλύτερη μηλόπιτα ξεκινά με υπέροχο κουρκούτι. Συνιστούμε να χρησιμοποιείτε ολόκληρη ζύμη βουτύρου ή προζύμι. Και οι δύο αυτές ζύμες είναι φτιαγμένες με βούτυρο και λίγο ξύδι για να επιτύχουν μια απαλή, λεπιδωτή υφή που απλά δεν μπορεί να νικηθεί!
Πώς να ψήσετε μια μηλόπιτα
- Ετοιμάζουμε τη ζύμη: Ετοιμάζετε τη ζύμη του κέικ σύμφωνα με τη συνταγή και αφήνετε να κρυώσει για τουλάχιστον μία ώρα. Ή χρησιμοποιήστε ζύμη που αγοράσατε από το κατάστημα, ακολουθήστε τις οδηγίες της συσκευασίας.
- Ετοιμάζουμε τη γέμιση: Σε ένα μεγάλο μπολ, συνδυάστε τις φέτες μήλου, την κρυσταλλική ζάχαρη, την καστανή ζάχαρη, το αλεύρι, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, το χυμό λεμονιού και το ξύσμα. ανακατεύουμε καλά.
- Δώστε σχήμα στο κέικ: Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την αφήνουμε να ξεκουραστεί σε θερμοκρασία δωματίου για 5-10 λεπτά. Σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε το δίσκο ζύμης σε κύκλο διαμέτρου 30 εκ. και πάχους 3 χιλιοστών. Μεταφέρετε προσεκτικά τη ζύμη στη φόρμα του κέικ.
- Προσθέστε τα μήλα: Προσθέστε τη γέμιση μήλου στη βάση της ζύμης, απορρίπτοντας το συσσωρευμένο ζουμί.
- Σκεπάζουμε την τούρτα: Ανοίγουμε ένα δεύτερο δίσκο ζύμης και σκεπάζουμε με αυτόν τα μήλα. Πιέστε απαλά τις άκρες για να σφραγιστεί η ζύμη. Χρησιμοποιήστε ένα κοφτερό μαχαίρι για να κάνετε πολλές σχισμές στη ζύμη για να διαφύγει ο ατμός.
- Ψήνουμε ένα κέικ: Αλείφουμε την επιφάνεια της ζύμης με χτυπημένο αυγό και πασπαλίζουμε με ζάχαρη αν θέλουμε. Προστατέψτε τις άκρες του κέικ από το κάψιμο με μια λωρίδα αλουμινόχαρτου ή ένα ειδικό προστατευτικό. Ψήνουμε στους 200°C για 25 λεπτά, στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 190°C και ψήνουμε για άλλα 30-35 λεπτά μέχρι να ροδίσει η ζύμη.
Συχνές ερωτήσεις για την παρασκευή μηλόπιτας
Πώς προστατεύετε τη βάση της μηλόπιτας από το να μουσκεύει;
Όταν προσθέτετε το μείγμα μήλου στη ζύμη του κέικ, φροντίστε να αφαιρέσετε τα μήλα από το μπολ με ένα κουτάλι, πετάγοντας τυχόν υγρά που έχουν συσσωρευτεί. Το υπερβολικό υγρό μπορεί να χαλάσει τη ζύμη.
Πρέπει να μαγειρέψετε τα μήλα πριν τα προσθέσετε στο κέικ;
Δεν χρειάζεται. Τα μήλα θα μαγειρευτούν κατά τη διαδικασία μαγειρέματος.
Πώς να παγώσετε μια ψημένη μηλόπιτα;
Αφήστε το κέικ να κρυώσει εντελώς και μετά παγώστε το ακάλυπτο. Τυλίξτε το εντελώς παγωμένο κέικ σφιχτά σε πολλές στρώσεις πλαστικής μεμβράνης. Διατηρείται στην κατάψυξη έως και 4 μήνες.
Πώς να παγώσετε άψητη μηλόπιτα;
Η άψητη μηλόπιτα μπορεί να διατηρηθεί στην κατάψυξη έως και 2 μήνες. Μόλις παγώσει, τυλίξτε το κέικ σε πλαστική μεμβράνη. Όταν θέλετε να ψήσετε, μην ξεπαγώσετε, απλά ψήστε σύμφωνα με τη συνταγή.
Πόσο χοντρό πρέπει να κοπούν τα μήλα για το κέικ;
Κόβουμε τα μήλα σε φέτες πάχους 1,25 εκ. για να σφίξει το κέικ και να μην τεντώσει η ζύμη στη μέση.