Η παπαΐνη είναι ένα ένζυμο που βρίσκεται στην παπάγια και διασπά τις πρωτεΐνες. Η παπαΐνη βρίσκεται σε ανανάδες, μπανάνες, χυμό πεπονιού, ακτινίδια, μάνγκο, παπάγια, από όπου πήρε το όνομά της. Έμαθαν να το παίρνουν από τον καρπό της παπάγιας σε χημικά καθαρή μορφή.
Στη βιομηχανία τροφίμων, η παπαΐνη χρησιμοποιείται ως τρυφερό κρέας και στις χώρες που καλλιεργούν παπάγια, οι νοικοκυρές τυλίγουν το κρέας σε φύλλα παπάγιας για να μαλακώσουν όλη τη νύχτα. Οι χημικοί δεσμοί μεταξύ πρωτεϊνών, οι οποίοι δεν επιτρέπεται να διασπαστούν από τις ίνες του συνδετικού ιστού, σπάνε από την παπαΐνη. Στην ερασιτεχνική γλώσσα, η ενζυματική διάσπαση ουσιών στους ιστούς ή στο έντερο ονομάζεται αποτοξίνωση. Οι λεγόμενες τοξίνες, προϊόντα χαμηλής σωματικής δραστηριότητας και κακής διατροφής, παρεμβαίνουν στον φυσιολογικό μεταβολισμό. Με την τακτική δράση των ενζύμων αποικοδόμησης πρωτεϊνών, τα απόβλητα διασπώνται και απομακρύνονται εύκολα από το σώμα. Ως αποτέλεσμα, οι ιστοί παραμένουν νέοι και γεμάτοι ενέργεια.
Η παπαΐνη εμποδίζει την εναπόθεση αποθηκευμένου λίπους και απομακρύνει ακόμη και αυτές τις εναποθέσεις. Στη βιβλιογραφία και τον Τύπο, η παπαΐνη και άλλα ένζυμα που αφομοιώνουν τις πρωτεΐνες, όπως η βρομελίνη από τον ανανά, παρουσιάζονται μερικές φορές σαν να μπορούσαν να διασπάσουν ή να διασπάσουν το λίπος από μόνα τους. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Τα ένζυμα παπάγιας και ανανά διασπούν τις πρωτεΐνες και όχι τα λίπη. Εάν ο υποδόριος λιπώδης ιστός έχει θετική επίδραση, αυτό οφείλεται στην επίδραση των ενζύμων στις δομές του συνδετικού ιστού και των λιποκυττάρων (λιποκύτταρα). Τα λιποκύτταρα είναι εξαιρετικά μεγάλα κύτταρα των οποίων η σταθερότητα διαταράσσεται από την επίδραση των ενζύμων.
Σε πολλές χώρες (για παράδειγμα, στις Ηνωμένες Πολιτείες), η παπαΐνη περιλαμβάνεται στη φαρμακοποιία λόγω της καθολικής της δράσης. Έως και 6-10% της παπαΐνης απορροφάται από τον υγιή εντερικό βλεννογόνο ενός ενήλικα. Για να επιτευχθεί το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, είναι απαραίτητη η μακροχρόνια και τακτική χρήση των ενζύμων. Μόνο σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να αναμένεται βελτίωση της ευημερίας σε περίπου 3 μήνες. Η θετική πλευρά των ενζύμων των τροπικών φρούτων είναι η καλή τους ανοχή.
Παπαΐνη – Αυτό το ένζυμο προάγει την πέψη και την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, ιδιαίτερα των πρωτεϊνών και των υδατανθράκων. Η παπαΐνη είναι ένα ένζυμο που βρίσκεται σε σχετικά υψηλές συγκεντρώσεις στην πράσινη φλούδα και στον κόκκο του καρπού παπάγιας. Αυτό το ένζυμο έχει ευρεία επίδραση στην αποικοδόμηση των πρωτεϊνών και ανήκει στην ομάδα των πρωτεασών κυστεΐνης. Ως εναλλακτική ιατρική, αυτή η ουσία έχει θεραπευτικό αποτέλεσμα στη θεραπεία ασθενειών στα αρχικά στάδια. Η παπαΐνη επίσης διασπά ελαφρώς το ινώδες των εσωτερικών τοιχωμάτων των αιμοφόρων αγγείων, γεγονός που μειώνει τη συχνότητα εμφάνισης θρόμβωσης. Λέγεται επίσης ότι έχει αποτέλεσμα λεύκανσης δοντιών.
Η παπαΐνη είναι ενεργή σε οποιοδήποτε περιβάλλον – όξινο, αλκαλικό, ουδέτερο. Ως εκ τούτου, χρησιμοποιείται σε ασθένειες που προκαλούν προβλήματα με την οξύτητα του πεπτικού συστήματος.
Στη βιομηχανία τροφίμων, η παπαΐνη χρησιμοποιείται ως τρυφερό κρέας. Κατά τη διάρκεια της παρασκευής, η παπαΐνη αποτρέπει το να θολώσει η μπύρα. Στην κλωστοϋφαντουργία χρησιμοποιείται ως βοήθημα στην παραγωγή μαλλιού και μεταξιού, αποτρέποντας το μπέρδεμα και τη συρρίκνωση των υφασμάτων.