Υλικά για την παρασκευή λαζάνια
- 450 γραμμάρια γλυκό ιταλικό λουκάνικο
- 340 γρ άπαχο μοσχαρίσιο κιμά
- ½ φλιτζάνι κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 1 κονσέρβα (800 g) πολτοποιημένη ντομάτα
- 2 κουτάκια (περίπου 185 g) σάλτσα ντομάτας
- 2 κουτάκια (περίπου 170 γρ.) πελτέ ντομάτας
- ½ φλιτζάνι νερό
- 2 κουταλιές της σούπας λευκή ζάχαρη
- 4 κουταλιές της σούπας φρέσκος, ψιλοκομμένος μαϊντανός (μοιρασμένος)
- 1 ½ κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένα φύλλα βασιλικού
- 1 ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι (μοιρασμένο)
- 1 κουταλάκι του γλυκού ιταλικό μείγμα καρυκευμάτων
- ½ κουταλάκι του γλυκού σπόρους γλυκάνισου
- ¼ κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο μαύρο πιπέρι
- 12 φύλλα λαζάνια
- 450 γρ τυρί ρικότα
- 1 αυγό
- 340 γρ τυρί μοτσαρέλα, κομμένο σε φέτες
- ¾ φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα
Πώς να φτιάξετε λαζάνια
Βήμα 1: Προετοιμασία της σάλτσας κρέατος
Σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά, βράζουμε το λουκάνικο, τον κιμά, το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να ροδίσει το κρέας. Ανακατεύουμε μέσα τις θρυμματισμένες ντομάτες, τη σάλτσα ντομάτας, τον πελτέ ντομάτας και το νερό. Καρυκεύουμε με ζάχαρη, 2 κ.σ. κουταλιές μαϊντανό, βασιλικό, 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι, μείγμα ιταλικών καρυκευμάτων, σπόρους γλυκάνισου και πιπέρι. Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για περίπου 1 ½ ώρα, ανακατεύοντας κατά διαστήματα.
Βήμα 2: Ετοιμάζουμε τα φύλλα λαζάνια
Βάλτε το αλατισμένο νερό να βράσει σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Μαγειρέψτε τα λαζάνια για 8-10 λεπτά μέχρι να γίνουν al dente. Στραγγίζουμε και ξεπλένουμε με κρύο νερό.
Βήμα 3: Μίγμα τυριού Ricotta
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το τυρί ρικότα με το αυγό, τις υπόλοιπες 2 κ.σ. κουταλιές μαϊντανό και ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι.
Βήμα 4: Συναρμολόγηση των λαζάνια
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190°C. Απλώστε 1½ φλιτζάνι σάλτσα κρέατος σε ένα μεγάλο ταψί (23×33 εκ.). Τοποθετούμε από πάνω 6 φύλλα λαζάνια, να επικαλύπτονται ελαφρώς. Απλώστε το μισό μείγμα τυριού ρικότα στα φύλλα, προσθέστε το 1/3 από τις φέτες μοτσαρέλα, στη συνέχεια προσθέστε άλλο 1½ φλιτζάνι από τη σάλτσα κρέατος και πασπαλίστε με ¼ φλιτζάνι τυρί παρμεζάνα. Επαναλαμβάνουμε τη στρώση και ρίχνουμε από πάνω την υπόλοιπη μοτσαρέλα και παρμεζάνα.
Βήμα 5: Ψήσιμο
Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο για να μην κολλήσει το τυρί και ψήνουμε για 25 λεπτά. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για άλλα 25 λεπτά μέχρι να ροδίσει η κορυφή και να αφρίσει.
Βήμα 6: Σερβίρισμα
Αφήστε τα λαζάνια να καθίσουν σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 15 λεπτά πριν τα κόψετε σε φέτες και τα σερβίρετε.
Μπορείτε να σερβίρετε λαζάνια με σκόρδο ψωμάκια, φρέσκια σαλάτα ή ψητά λαχανικά. Αν θέλετε να ξαναζεστάνετε τα υπολείμματα, είναι καλύτερα να το κάνετε στο φούρνο για να διατηρήσετε την καλύτερη γεύση και υφή.
Υπέροχος!