Κλάδεμα κερασιών: Ο καλύτερος χρόνος και τρόπος για να κλαδέψετε τα κεράσια

Κλάδεμα κερασιών: Ο καλύτερος χρόνος και τρόπος για να κλαδέψετε τα κεράσια

Το κλάδεμα των κερασιών είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της υγείας τους και την εξασφάλιση άφθονης συγκομιδής. Οι κανόνες κλαδέματος για νεαρές και ηλικιωμένες κερασιές ενδέχεται να διαφέρουν και είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζετε τις διαφορές μεταξύ των μεθόδων κλαδέματος γλυκών και βυσσινών. Αυτό το άρθρο θα σας διδάξει όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το κλάδεμα της κερασιάς.

Πότε να κλαδέψετε τις κερασιές;

Τα κεράσια πρέπει να κλαδεύονται ετησίως. Το σπάνιο και ριζικό κλάδεμα δεν τους είναι χρήσιμο.

Γλυκό κεράσι (Prunus avium)

Ενώ τα περισσότερα οπωροφόρα δέντρα κλαδεύονται στα τέλη του χειμώνα, τα γλυκά κεράσια κλαδεύονται καλύτερα το καλοκαίρι, μετά τη συγκομιδή, η οποία συνήθως πραγματοποιείται από τις αρχές Αυγούστου έως τα τέλη Σεπτεμβρίου. Το καλοκαιρινό κλάδεμα βοηθά στη μείωση της υπερβολικής ανάπτυξης και επουλώνει καλύτερα τις πληγές σε ζεστό και ξηρό καιρό, μειώνοντας τον κίνδυνο ασθενειών.

Βύσσινο (Prunus cerasus)

Τα βύσσινα κλαδεύονται καλύτερα τον χειμώνα, από Νοέμβριο έως Μάρτιο.

Πώς να κλαδέψετε τις κερασιές;

Το κλάδεμα των κερασιών είναι σημαντικό για την ανάπτυξη ενός υγιούς και άφθονο δέντρου. Πριν ξεκινήσετε το κλάδεμα, λάβετε υπόψη τις ανάγκες του δέντρου σας και τους στόχους κλαδέματος.

  1. Ζωτικότητα δέντρου:
    • Οι ζωηρές ποικιλίες που κλαδεύονται τακτικά αναπτύσσονται ακόμη πιο ζωηρά αλλά αποδίδουν λιγότερους καρπούς.
    • Το κλάδεμα ασθενέστερων αναπτυσσόμενων ποικιλιών μπορεί να ενθαρρύνει την ανάπτυξη νέων βλαστών που θα ταιριάζουν.
    • Τα πιο αδύναμα δέντρα μπορούν να κλαδευτούν πιο εντατικά από τα πιο δυνατά.
  2. Ένταση κλαδέματος:
    • Το ριζικό κλάδεμα προάγει τη βλαστική ανάπτυξη (σχηματισμός βλαστών και φύλλων), αλλά μπορεί να μειώσει το σχηματισμό λουλουδιών και καρπών.
    • Μην υπερφορτώνετε το δέντρο κλαδεύοντας πολύ, αφήστε ένα κούτσουρο μήκους τουλάχιστον 7 cm.
  3. Εργαλεία κλαδέματος:
    • Για τα μεγαλύτερα δέντρα, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε πριόνι κλαδέματος παρά ψαλίδι κλαδέματος.
    • Τα εργαλεία πρέπει να είναι καθαρά και αιχμηρά για να αποφευχθεί η μόλυνση του τραύματος.

Τι να αφαιρέσετε όταν κλαδεύετε τις κερασιές;

  • Τα βύσσινα συχνά σχηματίζουν ανεπιθύμητους πλαϊνούς βλαστούς. Τέτοιοι βλαστοί πρέπει να συντομεύονται.
  • Αφαιρέστε νεκρά, άρρωστα ή πολύ παλιά κλαδιά.
  • Αποθηκεύστε νεότερα κλαδιά με βλαστούς φρούτων. απλώς αφαιρέστε τα εάν μεγαλώσουν ή διασχίσουν άλλα κλαδιά.

Διαφορές ανάμεσα στο κλάδεμα γλυκό και βύσσινο

  • Γλυκά κεράσια: Κλάδεμα μετά τη συγκομιδή. Αραιώστε τον θόλο του δέντρου, αφαιρέστε τα προς τα μέσα αναπτυσσόμενα κλαδιά και τα παλιά καρποφόρα κλαδιά.
  • Βύσσινο: Κλάδεμα το χειμώνα. Επιδιώξτε να διατηρήσετε ένα κουβούκλιο σε σχήμα χωνιού, κοντύνετε τα κλαδιά φρούτων για να ενθαρρύνετε νέους βλαστούς φρούτων.

Κλάδεμα παλαιών κερασιών

Εάν μια παλιά κερασιά αρχίσει να χάνει τη ζωντάνια της, μπορεί να ανανεωθεί με κλάδεμα:

  • Κόψτε τυχόν νεκρά ή άρρωστα κλαδιά σε κούτσουρα.
  • Κοντύνετε τα κορυφαία κλαδιά στο ένα τέταρτο του μήκους τους.
  • Αφαιρέστε τα κλαδιά που μεγαλώνουν προς τα μέσα ή διασταυρώνονται με άλλα κλαδιά.
  • Το κλάδεμα ανανέωσης γίνεται καλύτερα στα τέλη Φεβρουαρίου, με ξηρό και ήπιο καιρό.

Κλάδεμα νεαρών κερασιών

Για τις νεαρές κερασιές, το κλάδεμα βοηθά στη δημιουργία ενός όμορφου και ομοιόμορφου θόλου:

  • Ρυθμίστε την κεντρική βολή ή πολλές κεντρικές βολές.
  • Επιλέξτε πολλά πλευρικά κλαδιά που αναπτύσσονται σε γωνία 45° από τον κεντρικό βλαστό.
  • Κοντύνετε τα κορυφαία κλαδιά κατά περίπου το ένα τρίτο του μήκους τους.
  • Το κλάδεμα πρέπει να γίνεται για τουλάχιστον τρία συνεχόμενα χρόνια.

Συμβουλές κλαδέματος

  • Θέση κοπής: Οι κερασιές συνήθως δεν μπορούν να επουλώσουν πλήρως τις πληγές τους, οι πληγές τους συνήθως απλώς στεγνώνουν, επομένως είναι σημαντικό να αφήσετε ένα κούτσουρο μήκους τουλάχιστον 7 cm.
  • Την κατάλληλη στιγμή: Είναι σημαντικό να κλαδεύετε τη σωστή εποχή του χρόνου για να αποτρέψετε τη ζημιά στο δέντρο και να εξασφαλίσετε καλύτερη επούλωση.
  • Εργαλεία: Χρησιμοποιήστε καθαρά και αιχμηρά εργαλεία για να αποφύγετε μολύνσεις και να εξασφαλίσετε ποιοτική κοπή.

Εν συντομία για το κλάδεμα της κερασιάς

  • Προσαρμόστε το κλάδεμα στη ζωτικότητα του δέντρου σας: Κλαδέψτε τα δέντρα με έντονη ανάπτυξη λιγότερο από τα πιο αδύναμα.
  • Όσο πιο αυστηρό είναι το κλάδεμα, τόσο περισσότερο το δέντρο αντιδρά με τη βλαστική ανάπτυξη, η οποία μπορεί να βλάψει τον σχηματισμό καρπών.
  • Μην αφαιρείτε ποτέ εντελώς το κλαδί, αφήστε τουλάχιστον 7 cm κούτσουρο.
  • Κλαδέψτε με σιδηροπρίονο, όχι ψαλίδι κλαδέματος, και αφαιρέστε όλα τα κλαδιά, όχι τους μικρούς βλαστούς.
  • Αποφύγετε το σχηματισμό υπερβολικά κυρίαρχων πλευρικών κλαδιών: κοντύνετε τα κλαδιά όπου ο κύριος βλαστός γίνεται πολύ στενός.
  • Το γλυκό και το βύσσινο κλαδεύονται διαφορετικά.

Το κλάδεμα είναι ένα ουσιαστικό βήμα για τη διατήρηση ενός δέντρου κερασιάς υγιές και παραγωγικό. Ακολουθώντας αυτούς τους κανόνες και συμβουλές, μπορείτε να απολαύσετε μια άφθονη συγκομιδή και υγιή δέντρα.

Parašykite komentarą

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *