Τα κολοκυθάκια είναι ένα από τα πιο ευέλικτα λαχανικά, κατάλληλο για μια ποικιλία από νόστιμες και νόστιμες συνταγές. Αν είστε θαυμαστές τους, θα χαρείτε να μάθετε ότι υπάρχουν τρόποι να διατηρήσετε τα κολοκυθάκια για το χειμώνα. Αν δεν θέλετε να εγκαταλείψετε την ευχαρίστηση να τρώτε κολοκυθάκια την κρύα εποχή, αξίζει να μάθετε τις μεθόδους και τα κόλπα για το πώς να τα διατηρήσετε καλύτερα. Υπάρχουν πολλές συνταγές που μπορείτε να δοκιμάσετε με κολοκυθάκια – είναι εύκολες, επομένως είναι ιδανικές για να διατηρούνται σε φόρμα και είναι εύκολο να τις φτιάξετε!
Δείτε πώς να σώσετε τα κολοκυθάκια για τον χειμώνα!
Πώς να διατηρήσετε τα κολοκυθάκια για το χειμώνα: σε κολοκυθέλαιο
Τα κολοκυθάκια είναι τέλεια για συντήρηση σε λάδι, οπότε μπορείτε να τα φάτε το χειμώνα, τόσο για να ετοιμάσετε ένα γρήγορο δείπνο, ως σνακ με τυρί ή αλλαντικά ή ως συνοδευτικό για βραστό ή τηγανητό φαγητό. Τα καλά στραγγισμένα κολοκυθάκια είναι επίσης υπέροχα για πίτσα, μπρουσκέτα, σάντουιτς ή πίτες! Για να ετοιμάσετε τα κολοκυθάκια σε λάδι, θα χρειαστείτε: 1 κιλό κολοκυθάκια, 2 λίτρα ξύδι από λευκό κρασί, ελαιόλαδο, 5 σκελίδες σκόρδο, μαϊντανό, 3-4 πιπεριές τσίλι και λίγο αλάτι.
Αρχικά, πλένετε τα κολοκυθάκια, κόβετε τις άκρες και κόβετε σε φέτες. Βράζουμε το ξύδι με λίγο αλάτι και όταν πάρει βράση προσθέτουμε τα κολοκυθάκια, τα βράζουμε για περίπου δέκα λεπτά και μετά τα στραγγίζουμε και τα τοποθετούμε σε ένα πανί να στεγνώσουν. Όταν στεγνώσουν τα κολοκυθάκια, τα απλώνουμε σε καθαρά και αποστειρωμένα βάζα, στρώνοντάς τα μαζί με το σκόρδο, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και την πιπεριά τσίλι. Στη συνέχεια ρίχνουμε ελαιόλαδο και κλείνουμε καλά τα βάζα. Βάλτε το πανί στην κατσαρόλα, βάλτε τα βάζα πάνω, ρίξτε νερό και μαγειρέψτε για περίπου 40 λεπτά. Στη συνέχεια, σβήστε τη φωτιά και αφήστε το νερό να κρυώσει πριν αφαιρέσετε τα βάζα. Περιμένετε ένα μήνα για να απολαύσετε τα κολοκυθάκια σε λάδι.
Πώς να διατηρήσετε τα κολοκυθάκια για το χειμώνα: κατάψυξη
Για να διατηρήσετε τα κολοκυθάκια για το χειμώνα, μπορείτε επίσης να τα καταψύξετε για να τα απολαύσετε οποιαδήποτε στιγμή. Πώς να το κάνουμε; Πλένουμε καλά τα κολοκυθάκια και τα στεγνώνουμε σε μια πετσέτα και μετά κόβουμε τις άκρες και τα κόβουμε σε φέτες. Τοποθετούμε τα κομμάτια σε ένα ταψί και τα βάζουμε στην κατάψυξη για 8-10 ώρες. Μετά από αυτό, μοιράστε τα κολοκυθάκια σε σακουλάκια τροφίμων, τα οποία θα σφραγίσετε και θα αποθηκεύσετε στην κατάψυξη. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κατεψυγμένα κολοκυθάκια απευθείας στις συνταγές σας!
Πώς να διατηρήσετε τα κολοκυθάκια για το χειμώνα: στέγνωμα
Μπορείτε επίσης να επιλέξετε να στεγνώσετε τα κολοκυθάκια για να τα διατηρήσετε για το χειμώνα. Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να πλύνετε τα κολοκυθάκια, να κόψετε τις άκρες και να τα κόψετε σε φέτες. Στη συνέχεια, βάλτε τα σε ένα δίσκο για να μην ακουμπούν μεταξύ τους και τοποθετήστε τα σε ένα ηλιόλουστο σημείο στο μπαλκόνι ή στο αίθριο για να στεγνώσουν στον ήλιο για λίγες μέρες (μην ξεχνάτε να τα αναποδογυρίζετε περιστασιακά και να τα φέρνετε μέσα στο νύχτα). Όταν στεγνώσουν καλά, βάλτε τα σε μια χάρτινη σακούλα και χρησιμοποιήστε τα το χειμώνα για όλες τις συνταγές σας.