Σήμερα γυρίζω τον χρόνο πίσω με αυτή τη συνταγή για ντομάτες με ζελατίνη. Είναι από εκείνες τις κλασικές συνταγές που σπάνια ξαναβλέπεις, αλλά μακάρι να το σερβίρουν ξανά περισσότεροι.
Θυμάμαι πολλά γυναικεία γεύματα, γαμήλια πάρτι και άλλες περιστάσεις όλα αυτά τα χρόνια, όπου η ζελατίνη ντομάτας ήταν σημαντικό μέρος του μενού. Σερβίρεται ως συνοδευτική σαλάτα ή ως πρώτο πιάτο, συνήθως με λίγα φύλλα βούτυρο μαρούλι. Και πάντα με μια μικρή μερίδα μαγιονέζα από πάνω. Πάντοτε.
Μερικοί μάγειρες φτιάχνουν ζελέ με χυμό ντομάτας, αλλά πάντα μου άρεσε αυτή η συνταγή, η οποία χρησιμοποιεί ντομάτες σε φέτες που κρατούν το σχήμα τους στο έτοιμο πιάτο. Συνήθως φτιάχνω το ζελέ σε ταψί γιατί συνήθως το σερβίρω σε μικρά τετράγωνα, αλλά ωραίο φαίνεται και ένα σχήμα δαχτυλιδιού γεμάτο με σαλάτα κοτόπουλου στο κέντρο.
Είναι επίσης μια εξαιρετική προσθήκη στην καρυκευμένη μαγιονέζα. Το Aioli ταιριάζει πολύ με το πελτέ ντομάτας. Σαν μαγιονέζα με γεύση γαρίδας ή μαγιονέζα με απλό λεμόνι. Πολύ ωραίο θα έδειχνε και το ζελέ με ντομάτες κειμήλιο σε διάφορα χρώματα.
Σημειώσεις για τα συστατικά
- Ώριμες ντομάτες: Θα χρειαστείτε ντομάτες που «ωριμάζουν» για αυτή τη συνταγή. Αυτό σημαίνει ότι οι ντομάτες είναι τόσο ώριμες που φοβάστε ότι σύντομα θα χαλάσουν αν δεν τις χρησιμοποιήσετε.
- Ζελατίνη: Ζελατίνη απλή, χωρίς γεύση, όπως η μάρκα Knox.
- Σάλτσα Worcestershire: Μια μικρή ποσότητα σάλτσας Worcestershire αναδεικνύει τη γεύση της ώριμης ντομάτας.
- Φύλλα φρέσκου μαϊντανού και σέλινου: Ήπιες νότες βοτάνων ταιριάζουν πολύ με τις ντομάτες.
Θέλετε πραγματικά ντεμοντέ ντομάτες με ζελατίνη; Θα χρειαστείς χρόνο και υπομονή
Μακάρι να είχα τον χρόνο (και τη διάθεση) να φτιάξω το ζελέ ντομάτας με τον πραγματικό παλιομοδίτικο τρόπο, χρησιμοποιώντας όμορφα κόκκαλα βοείου κρέατος που ψήνονται και ψήνονται αργά για να φτιάξω ένα υπέροχο, νόστιμο ζελέ. Στο ζελέ προστίθενται ώριμες ντομάτες και ψιλοκομμένα αρωματικά λαχανικά και καταψύχονται σε φόρμα. Μόνο μερικές φορές στη ζωή μου έχω δοκιμάσει πραγματικά παλιομοδίτικο ζελέ, και είναι πραγματικά εκπληκτικό.
Ίσως όταν βγω στη σύνταξη (για δεύτερη φορά!), να μπορέσω να περάσω δύο μέρες φτιάχνοντας πελτέ ντομάτας, αλλά προς το παρόν θα μείνω σε αυτή τη συνταγή με τη μέθοδο της ζελατίνης. Είναι επίσης πολύ καλός.
Πώς να φτιάξετε το Tomato Aspic:
- Θα χρειαστείτε 4 ή 5 πολύ ώριμες, ζουμερές ντομάτες. Ξεφλουδίστε και αφαιρέστε τα κοτσάνια από τις ντομάτες και κόψτε τα στη μέση.
- Τοποθετούμε τις ντομάτες στη μεζούρα και τις πιέζουμε καλά ώστε οι ντομάτες να γεμίσουν όλους τους χώρους αέρα του δοχείου. Χρειάζεστε περίπου 500 ml μισοκομμένες ντομάτες.
- Βγάλτε περίπου 2 κουταλιές της σούπας χυμό ντομάτας σε ένα μικρό μπολ. Προσθέτουμε τη ζελατίνη και ανακατεύουμε καλά με τον χυμό.
- Προσθέστε περίπου τις μισές ντομάτες μαζί με το μείγμα ζελατίνης σε μια μέτρια κατσαρόλα και αφήστε να πάρει μια βράση, ανακατεύοντας, μέχρι να διαλυθεί τελείως η ζελατίνη.
- Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε τις υπόλοιπες ντομάτες, αλάτι και πιπέρι, το χυμό λεμονιού, τη σάλτσα Worcestershire, τον μαϊντανό και τα φύλλα σέλινου. Ανακατεύουμε καλά.
- Αδειάζουμε το μείγμα σε ταψί ή σε μικρή φόρμα. Καλύπτουμε με πλαστική μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για μερικές ώρες ή όλη τη νύχτα να δέσει.
- Όταν σερβίρετε, βουτάτε τη φόρμα σε ζεστό νερό για λίγα δευτερόλεπτα για να διευκολύνετε το γύρισμα του ζελέ. Αναποδογυρίστε τη ζελατίνα σε πιατέλα σερβιρίσματος ή ξύλο κοπής. Κόβουμε σε τετράγωνα περίπου 5 εκ. και σερβίρουμε το καθένα με μια μικρή κουταλιά μαγιονέζα ως γαρνιτούρα.
Συστατικά:
- Ντομάτες (περίπου 800-1000 γρ.): Θα χρειαστείτε πολύ ώριμες ντομάτες που είναι σχεδόν υπερώριμες και θα χαλάσουν αν δεν τις χρησιμοποιήσετε.
- Ζελατίνη (12 γρ.): Χρησιμοποιήστε απλή, χωρίς γεύση ζελατίνη, όπως η μάρκα Knox.
- Σάλτσα Worcestershire (1 κουταλάκι του γλυκού): Μια μικρή ποσότητα σάλτσας Worcestershire αναδεικνύει τη γεύση της ώριμης ντομάτας.
- Φρέσκα φύλλα μαϊντανού και σέλινου (για γεύση): Ήπιες νότες βοτάνων ταιριάζουν πολύ με τις ντομάτες.
- Αλάτι και μαύρο πιπέρι – ανάλογα με το γούστο.
- Χυμός λεμονιού (1 κουταλιά της σούπας): Χαρίζει φρεσκάδα και οξύτητα.
- Μαγιονέζα (για διακόσμηση): Μικρή ποσότητα δίνει παραδοσιακή γεύση και υφή.