Μια γλυκαντική ουσία που χρησιμοποιείται σε κέικ, αναψυκτικά και τσίχλες μπορεί να βλάψει σοβαρά την ανθρώπινη υγεία αποδυναμώνοντας το έντερο, αποκάλυψε μια νέα μελέτη.
Η κατανάλωση έστω και μικρής ποσότητας του γλυκαντικού νεοτάμης μπορεί να προκαλέσει σε κάποιον σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, αντίσταση στην ινσουλίνη και ακόμη και σήψη, η οποία σκοτώνει περίπου 40.000 ανθρώπους στη Βρετανία κάθε χρόνο.
Τα ευρήματα τόνισαν ότι ορισμένα γλυκαντικά νέας γενιάς, τα οποία δίνουν στα τρόφιμα μια εξαιρετικά γλυκιά γεύση, μπορεί να έχουν «τοξικές επιπτώσεις» στην υγεία, λένε οι ερευνητές.
Ο Δρ. Ο Havovi Chichger, ανώτερος συγγραφέας της μελέτης, είπε ότι ενώ τα γλυκαντικά μπορούν να είναι μια πιο υγιεινή εναλλακτική λύση στη ζάχαρη, ορισμένα μπορούν να βλάψουν τους καταναλωτές.
Η Neotama δημιουργήθηκε το 2002. ως υποκατάστατο της ασπαρτάμης, ενός γλυκαντικού που έχει προκαλέσει ανησυχίες και έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως σε ποτά και τρόφιμα που πωλούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο τα τελευταία χρόνια. Συχνά αναφέρεται ως E961 στη λίστα των συστατικών στις ετικέτες των προϊόντων.
Ο αναπληρωτής καθηγητής Chichger του Πανεπιστημίου Anglia Ruskin και ο συν-συγγραφέας της μελέτης Dr. Η Aparna Shil του Πανεπιστημίου Jahangirnagar στο Μπαγκλαντές είπε ότι η νεοτάμη αποτελεί απειλή για την υγεία επειδή μπορεί να βλάψει τα έντερα, προκαλώντας ασθένειες των «καλών βακτηρίων». και εισβάλλουν στο εντερικό τοίχωμα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ασθένεια επειδή ο επιθηλιακός φραγμός, μέρος του εντερικού τοιχώματος, μπορεί να σπάσει.
Δημοσίευσαν τα ευρήματά τους, τα οποία λένε ότι είναι τα πρώτα που δείχνουν ότι η νεοτάμη μπορεί να έχει τόσο επιζήμια επίδραση στα υγιή βακτήρια του εντέρου, στο ιατρικό περιοδικό Frontiers in Nutrition.
Προηγούμενη έρευνα, συμπεριλαμβανομένης της Chichger’s, έχει βρει ότι άλλες κοινές γλυκαντικές ουσίες, όπως η σακχαρίνη, η σουκραλόζη και η ασπαρτάμη, μπορούν επίσης να έχουν αυτές τις βλαβερές συνέπειες.
Ο Chichger είπε: «Υπάρχει τώρα μια αυξανόμενη συνειδητοποίηση των επιπτώσεων στην υγεία των γλυκαντικών όπως η σακχαρίνη, η σουκραλόζη και η ασπαρτάμη, και η δική μας προηγούμενη εργασία δείχνει τα προβλήματα που μπορούν να προκαλέσουν στο τοίχωμα του εντέρου και τη βλάβη στα «καλά βακτήρια» που σχηματίζονται. στο σπλάχνο μας.
«Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από πιθανά προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένης της διάρροιας, της φλεγμονής του εντέρου και ακόμη και λοιμώξεων όπως η σηψαιμία, εάν τα βακτήρια εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος». Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να εξεταστούν τα γλυκαντικά που έχουν εισαχθεί πιο πρόσφατα και η νέα μας έρευνα δείχνει ότι η νεοτάμη προκαλεί παρόμοια προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων των βακτηρίων του εντέρου.
Οι συν-συγγραφείς είπαν ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για τη διερεύνηση «των τοξικών επιδράσεων ορισμένων τεχνητών γλυκαντικών που έχουν αναπτυχθεί πρόσφατα» δεδομένης της ευρείας χρήσης τους. Μερικά από τα τελευταία γλυκαντικά που χρησιμοποιούνται δημιουργούν μια γλυκιά γεύση που είναι 1000 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη.
Ο Chichger επεσήμανε ότι ακόμη και μικρές ποσότητες νεοτάμης μπορεί να είναι επιβλαβείς. «Ακόμη και όταν μελετήσαμε πολύ χαμηλές συγκεντρώσεις νεοτάμης, 10 φορές χαμηλότερες από την επιτρεπόμενη ημερήσια δόση, είδαμε μια κατάρρευση του εντερικού φραγμού και μια στροφή των βακτηρίων σε πιο επιβλαβή συμπεριφορά, συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης εισβολής σε υγιή εντερικά κύτταρα, που οδηγεί σε κυτταρικό θάνατο. . . Αυτό μπορεί να σχετίζεται με προβλήματα όπως η ευερέθιστη νόσος του εντέρου και η σήψη», είπε.
Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων 2010 αποφάσισε ότι η νεοτάμη ήταν “ασφαλής για χρήση”. Έκτοτε έχει εγκριθεί για χρήση σε περισσότερες από 35 χώρες. Ωστόσο, η Efsa επανεξετάζει τώρα την ασφάλεια της νεοτάμης, καθώς ο Chichger είπε ότι υπάρχουν λίγες εκτιμήσεις κινδύνου που βασίζονται σε στοιχεία που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επαναξιολόγηση ορισμένων γλυκαντικών.