Σπιτική σάλτσα ντομάτας

Σπιτική σάλτσα ντομάτας

Όταν οι ντομάτες φτάσουν στο μέγιστο της ωρίμανσης, αξίζει να ετοιμάσετε μια φρέσκια και νόστιμη σάλτσα ντομάτας. Στην αγορά επιλέξτε σπαστές, ελαφρώς στριμωγμένες ντομάτες, οι οποίες συχνά πωλούνται με έκπτωση. Η σάρκα της ντομάτας πρέπει να είναι πυκνή, γλυκιά και κόκκινη στο αίμα. Αυτή η συνταγή θα σας επιτρέψει να φτιάξετε μια φρέσκια και λαμπερή σάλτσα σε μικρές μερίδες. Εκμεταλλευτείτε την αφθονία των καλών, νόστιμων ντοματών και γεμίστε μερικές σακούλες με φερμουάρ για να παγώσετε τη σάλτσα και να την απολαύσετε αργότερα.

Υλικά για σπιτική σάλτσα ντομάτας

  • Ποσότητα: περίπου 600 ml σάλτσας
  • 2,25 κιλά ντομάτες
  • ¾ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
  • 1 σκελίδα σκόρδο, κομμένη στη μέση
  • 1 κλωναράκι βασιλικό
  • 1 φύλλο δάφνης

Πώς να φτιάξετε σπιτική σάλτσα ντομάτας

Βήμα 1: Ετοιμάστε τις ντομάτες

Κόβουμε τις ντομάτες στη μέση οριζόντια. Στύβουμε τους σπόρους και πετάμε αν θέλουμε. Πάρτε τις μισές τομάτες και πιέστε απαλά μέσα από τις μεγάλες τρύπες του πολτοποιητή για να πολτοποιήσετε τον πελτέ ντομάτας μέσα στο μπολ. Πετάξτε το δέρμα. Θα πρέπει να πάρετε περίπου 1 λίτρο μάζα ντομάτας.

Βήμα 2: Ξεκινήστε το μαγείρεμα

Βάλτε τη μάζα ντομάτας σε μια χαμηλή, φαρδιά κατσαρόλα και βράστε σε δυνατή φωτιά. Προσθέστε αλάτι, ελαιόλαδο, τον πελτέ ντομάτας, το σκόρδο, το βασιλικό και τη δάφνη. Αφήνουμε να πάρει μια βράση και στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά μέχρι να σιγοβράσει.

Βήμα 3: Μειώστε τη σάλτσα

Καθώς η σάλτσα ψήνεται, μειώστε την ποσότητα σχεδόν στο μισό, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Αυτό θα χρειαστεί περίπου 10-15 λεπτά μέχρι να έχετε περίπου 600 ml μέτριας παχύρρευστης σάλτσας. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε κι άλλο αλάτι αν χρειάζεται. Αυτή η σάλτσα μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για έως και 5 ημέρες ή να καταψυχθεί για μελλοντική χρήση.

  • Επιλογή ντομάτας: Επιλέξτε μόνο τις πιο ώριμες και ζουμερές ντομάτες – θα δώσουν στη σάλτσα την πιο λαμπερή γεύση.
  • Αφαίρεση σπόρων: Δεν είναι απαραίτητο, αλλά αν θέλετε πιο λεία υφή, οι σπόροι μπορούν να αφαιρεθούν.
  • Αποθήκευση σάλτσας: Καταψύξτε τη σάλτσα σε μικρές μερίδες για γρήγορη και εύκολη προετοιμασία του γεύματος ανά πάσα στιγμή.

Αυτή η συνταγή σάλτσας φρέσκιας ντομάτας είναι τέλεια ως βάση για τα πάντα, από ζυμαρικά μέχρι πίτσα. Χρησιμοποιήστε τα καλούδια της εποχής και απολαύστε τη φυσική γεύση όλο το χρόνο!

Parašykite komentarą

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *