τυρί κότατζ είναι απίστευτα νόστιμα, αφράτα και ελαφρώς γλυκά τηγανίτες που μπορείτε να απολαύσετε για πρωινό ή ως νόστιμο επιδόρπιο. Σερβίρονται παραδοσιακά με κρέμα γάλακτος ή ελληνικό γιαούρτι και μαρμελάδα, αλλά είναι επίσης υπέροχα με σιρόπι σφενδάμου, όπως και τα αμερικανικά pancakes.
Μερίδες: 4 (περίπου 12-16 τηγανίτες)
Υλικά για την παρασκευή τυριού cottage
- 450 γρ τυρί κότατζ (ή τυρί αγρότη, στραγγισμένο)
- 2 αυγά
- 4 κουταλιές ζάχαρη
- 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- 120 g αλεύρι για όλες τις χρήσεις, χωρισμένο (90 g για τη ζύμη + 30 g για το ντιπ για τηγανίτα)
- Μια πρέζα αλάτι
- Φυτικό λάδι για τηγάνισμα
Πώς να φτιάξετε τυρί cottage;
Βήμα 1: Ετοιμάστε το τυρί κότατζ Εάν χρησιμοποιείτε τυρί ρικότα, στραγγίστε το όλη τη νύχτα στο ψυγείο για να αφαιρέσετε τα περιττά υγρά. Το τυρί πρέπει να είναι στεγνό και ελαφρώς θρυμματισμένο.
Βήμα 2: Ετοιμάζουμε τη ζύμη Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το τυρί κότατζ, τα αυγά, τη ζάχαρη και το εκχύλισμα βανίλιας. Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέστε 90 γραμμάρια αλεύρι και μια πρέζα αλάτι για να γίνει μια πηχτή αλλά όχι πολύ στεγνή ζύμη. Αν χρειαστεί, μπορείτε να προσθέσετε λίγο ακόμα αλεύρι.
Βήμα 3: Πλάθουμε τις κρέπες Παίρνουμε τη ζύμη με ένα κουτάλι ή μια σέσουλα παγωτού και σχηματίζουμε μικρά μπαλάκια. Τα ισιώστε απαλά για να λάβετε δίσκους πάχους περίπου 1-1,5 cm. Βουτήξτε κάθε τηγανίτα στο υπόλοιπο αλεύρι και από τις δύο πλευρές.
Βήμα 4: Ψήστε το τυρί κότατζ Ζεσταίνουμε το φυτικό λάδι σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Τοποθετούμε λίγα τυρόπηγμα στο τηγάνι, αλλά μην τα πιέζουμε. Μαγειρέψτε τις τηγανίτες για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να ροδίσουν. Προσέχουμε να μην τα παραψήσουμε γιατί πρέπει να είναι μαλακά και αφράτα εσωτερικά.
Βήμα 5: Σερβίρετε το τυρί κότατζ Σερβίρετε ζεστό με τα αγαπημένα σας toppings. Μπορείτε να επιλέξετε από σιρόπι σφενδάμου, κρέμα γάλακτος, ελληνικό γιαούρτι, φρέσκα μούρα ή μαρμελάδα. Παραδοσιακά, το τυρί κότατζ τρώγεται συνήθως με κρέμα γάλακτος και μαρμελάδα.
Συμβουλές συνταγής:
- Αγροτικό τυρί: Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε ξηρό και ελαφρώς θρυμματισμένο τυρί κότατζ. Αν το τυρί σας μοιάζει με ρικότα, είναι απαραίτητο να το στραγγίξετε καλά.
- Μην ανακατεύετε υπερβολικά τη ζύμη: Η ζύμη πρέπει να είναι πηχτή και κολλώδης, αλλά όχι πολύ στεγνή. Εάν η ζύμη γίνει πολύ ρευστή, το τυρόπηγμα μπορεί να σπασθεί κατά το ψήσιμο.
- Ψήσιμο: Τηγανίζουμε τις τηγανίτες σε μέτρια φωτιά για να ροδίσουν καλά, αλλά να μην στεγνώσουν εσωτερικά.
Συχνές ερωτήσεις για το τυρί cottage
1. Πού μπορώ να αγοράσω τυρί κότατζ; Τυρί κότατζ θα βρείτε σε μεγάλα σούπερ μάρκετ δίπλα στη ρικότα, το τυρί κότατζ και την κρέμα γάλακτος. Αν δεν μπορείτε να το βρείτε, δοκιμάστε να ρωτήσετε το προσωπικό του καταστήματος ή να επισκεφτείτε τα σλαβικά παντοπωλεία.
2. Μπορώ να χρησιμοποιήσω διαφορετικό τυρί αν δεν βρω τυρί κότατζ; Ναι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τυρί ρικότα, αλλά πρέπει να στραγγιστεί καλά πριν τη χρήση για να αφαιρέσετε τα περιττά υγρά.
3. Μπορώ να προσθέσω άλλα υλικά όπως σταφίδες; Ναι, μπορείτε να προσθέσετε σταφίδες ή άλλα αποξηραμένα φρούτα αν θέλετε. Τα προσθέτουμε στο κουρκούτι πριν σχηματίσουμε τις τηγανίτες.
4. Πόσο καιρό μπορεί να διατηρηθεί το τυρί κότατζ; Το τυρί κότατζ τρώγεται καλύτερα φρέσκο, αλλά μπορείτε να το φυλάξετε στο ψυγείο έως και 2 ημέρες. Απλώς ξαναζεσταίνετε στο φούρνο μικροκυμάτων ή στο φούρνο πριν φάτε.
Αυτή η εύκολη συνταγή με τυρί κότατζ θα σας βοηθήσει να ετοιμάσετε αυτές τις νόστιμες και αφράτες ρώσικες τηγανίτες cottage cheese σε χρόνο μηδέν. Είναι ιδανικά για πρωινό ή ένα ελαφρύ σνακ με τα αγαπημένα σας γαρνιτούρα. Ζήστε τις γεύσεις της παιδικής σας ηλικίας ή ανακαλύψτε ένα νέο αγαπημένο πιάτο στο μενού του πρωινού σας!