Αυτή η συνταγή δεν απαιτεί τη χρήση άγριου ρυζιού, αν και προσθέτει μια πραγματικά ωραία υφή. Το λευκό ή το καφέ σίγουρα θα λειτουργήσει. Βλέπω βήμα προς βήμα εικόνες για το πώς να προσαρμόσετε το μαγείρεμα του λευκού ή καστανού ρυζιού.
Εάν δεν σας αρέσουν οι κρεμώδεις σούπες (αυτή δεν είναι σούπερ κρεμώδης), μπορείτε να παραλείψετε το μείγμα γάλακτος στο τέλος της συνταγής και να χρησιμοποιήσετε ζωμό κοτόπουλου. Στη συνέχεια, παίρνετε μια νόστιμη σούπα κοτόπουλου και ρυζιού με διάφανο ζωμό. Έχεις επιλογές!
Χρησιμοποίησα επίσης καρότα και σέλινο που περίσσεψαν από αυτή τη συνταγή πριν από μερικές εβδομάδες. Μόλις καθάρισα και έκοψα ένα ολόκληρο μάτσο και πάγωσα το μισό για να το χρησιμοποιήσω αργότερα. Χάρηκα που δεν χρειάστηκε να ξεφλουδίσω και να ψιλοκόψω σήμερα!
Συστατικά
- 1 κίτρινο κρεμμύδι μεσαίου μεγέθους (0,56 EUR)
- 1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο σκόρδο (0,24 EUR)
- 225 γρ καρότα, κομμένα σε φέτες (0,39 EUR)
- 1/2 ματσάκι σέλινο, ψιλοκομμένο (0,79€)
- 450 γραμμάρια στήθος κοτόπουλου (1,99 ευρώ)
- 1 ολόκληρο φύλλο δάφνης (0,15 EUR)
- 1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένη ρίγανη (0,05 EUR)
- 1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο θυμάρι (0,05 EUR)
- Αλεσμένο πιπέρι για γεύση (0,05 EUR)
- 1-2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι για γεύση (0,05 EUR)
- 1 φλιτζάνι μείγμα άγριου ρυζιού (1,37 €)
- 6 φλιτζάνια νερό (0,00 EUR)
- 1/3 μάτσο φρέσκο μαϊντανό (0,26 EUR)
- 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο (0,10 EUR)
- 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις (0,02 EUR)
- 2 φλιτζάνια πλήρες γάλα (1,07 EUR)
Οδηγίες
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Εν τω μεταξύ, ψιλοκόψτε το κρεμμύδι (κιμά αν χρησιμοποιείτε φρέσκο και όχι ψιλοκομμένο σκόρδο). Προσθέστε το κρεμμύδι και το σκόρδο στο καυτό λάδι και τηγανίστε μέχρι να μαλακώσουν (5 λεπτά).
- Εάν χρησιμοποιείτε φρέσκα καρότα και σέλινο, ξεφλουδίστε και κόψτε σε φέτες όσο ψήνονται τα κρεμμύδια. Τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα και τα βράζουμε για άλλα 5 λεπτά.
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το στήθος κοτόπουλου (ολόκληρο), τη δάφνη, τη ρίγανη, το θυμάρι, το αλεσμένο πιπέρι, το ξερό ρύζι και 6 φλιτζάνια νερό. Μην προσθέσετε ακόμη αλάτι. Αφήνουμε την κατσαρόλα να βράσει σε μέτρια φωτιά, στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει για μία ώρα.
- Στο τέλος της ώρας ξεκινήστε να φτιάχνετε το κρεμώδες μείγμα γάλακτος. Λιώστε 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο σε μια μικρή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Όταν λιώσει τελείως, προσθέστε 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Μαγειρέψτε και ανακατέψτε το μείγμα βουτύρου και αλευριού για δύο λεπτά. Ρίξτε το γάλα και αφήστε το να βράσει, ανακατεύοντας κατά διαστήματα για να μην καεί ο πάτος. Μόλις πάρει βράση θα πήξει λίγο.
- Αφαιρέστε προσεκτικά τα κομμάτια κοτόπουλου από τη σούπα και ψιλοκόψτε ή ψιλοκόψτε με ένα μαχαίρι και ένα πιρούνι. Πλένουμε και ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό. Προσθέστε το μείγμα μαϊντανού και συμπυκνωμένου γάλακτος στη σούπα. Αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση. Χρησιμοποίησα περίπου 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι, αλλά ξεκινήστε με λίγο και προσθέστε κι άλλο αν χρειαστεί. Σε αυτό το σημείο πρόσθεσα και λίγο πιπέρι. Σερβίρετε ζεστό!
Όταν σερβίρετε αυτή τη σούπα, μπορείτε να απολαύσετε την πλούσια γεύση και υφή της και να επιλέξετε έναν κρεμώδη ή διαυγή ζωμό που ταιριάζει στο γούστο σας. Υπέροχος!