Η σκέψη του έτοιμου προς κατανάλωση dal chawal, κοτόπουλο biryani, ρύζι γαρίδας και πολλά άλλα είναι δελεαστική. Είναι εύκολο να προετοιμαστούν, χρειάζονται λιγότερο χρόνο και είναι σχετικά φθηνά. Οπότε, ναι, μετά από μια κουραστική μέρα, ένα γεύμα έτοιμο για κατανάλωση θα φαίνεται πολύ πιο ελκυστικό από το να πηγαίνεις στην κουζίνα και να ετοιμάζεις κάποια πιάτα. Μερικοί βρίσκουν επίσης φαγητά όπως το λουκάνικο κοτόπουλου και το σαλάμι κοτόπουλου ως έναν εύκολο και νόστιμο τρόπο για να ξεκινήσετε τη μέρα σας. Αλλά τα παρασκευασμένα τρόφιμα παρέχουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα σας; Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε γιατί είναι υγιεινό να αποφεύγετε τα έτοιμα γεύματα.
Τι είναι τα έτοιμα γεύματα;
Τα έτοιμα γεύματα, που συχνά αναφέρονται ως βολικά ή προσυσκευασμένα γεύματα, είναι εκείνα τα τρόφιμα που έχουν μαγειρευτεί, προετοιμαστεί και συσκευαστεί πλήρως για γρήγορη και εύκολη κατανάλωση. Αυτά τα γεύματα συνήθως έρχονται σε πολλές μορφές, όπως κατεψυγμένα δείπνα, σούπες σε κονσέρβα, γεύματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε φούρνο μικροκυμάτων και προσυσκευασμένες σαλάτες.
Λόγοι για να αποφύγετε τα έτοιμα γεύματα
Η διατροφική σύνθεση των έτοιμων προς κατανάλωση γευμάτων μπορεί να ποικίλλει πολύ. Μερικά μπορεί να είναι αρκετά υγιεινά και γεμάτα με απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, ενώ άλλα μπορεί να είναι πλούσια σε ανθυγιεινά συστατικά όπως προστιθέμενη ζάχαρη, κορεσμένα λιπαρά και νάτριο. Είναι απαραίτητο να διαβάσετε τις διατροφικές ετικέτες και τις λίστες συστατικών αυτών των προϊόντων για να γνωρίζετε τη διατροφική τους ποιότητα. Έτσι, το σαλάμι κοτόπουλου σας μπορεί να σας δώσει λίγη πρωτεΐνη, ενώ ένα κουτάκι καλαμποκιού ή μπιζέλια μπορεί να είναι λίγο πιο υγιεινό. Ωστόσο, δεν περιέχουν όλα τα έτοιμα γεύματα όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα σας. Εδώ είναι μερικοί λόγοι για τους οποίους πρέπει να αποφεύγετε αυτά τα συσκευασμένα τρόφιμα
1. Πολλά επεξεργασμένα συστατικά
Πολλά έτοιμα γεύματα περιέχουν πολλά επεξεργασμένα συστατικά, όπως συντηρητικά, τεχνητά αρώματα και χρώματα. Αυτά τα πρόσθετα μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία εάν τα τρώτε τακτικά.
2. Υψηλό νάτριο
Η περιεκτικότητα σε νάτριο (αλάτι) των έτοιμων γευμάτων συχνά αυξάνεται για να βελτιωθεί η γεύση και να παραταθεί η διάρκεια ζωής. Η υπερβολική ποσότητα νατρίου μπορεί να συμβάλει στην υψηλή αρτηριακή πίεση, παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό, λέει ένας ειδικός. Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Υγείας, περίπου τα τρία τέταρτα του αλατιού που τρώμε προέρχεται από τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των έτοιμων γευμάτων.
3. Χαμηλή θρεπτική πυκνότητα
Ορισμένα έτοιμα γεύματα στερούνται βασικών θρεπτικών συστατικών όπως φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα. Μπορούν να παρέχουν κενές θερμίδες χωρίς τα θρεπτικά οφέλη που απαιτούνται για την καλή υγεία.
4. Πολλά ανθυγιεινά λιπαρά
Ορισμένα έτοιμα γεύματα μπορεί να είναι πλούσια σε ανθυγιεινά κορεσμένα και τρανς λιπαρά, τα οποία μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα χοληστερόλης και τελικά να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, λέει ένας ειδικός.
5. Αύξηση βάρους
Πολλά μαλακά φαγητά σερβίρονται σε μεγάλες μερίδες, ενθαρρύνουν την υπερκατανάλωση τροφής και μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση βάρους και συναφή προβλήματα υγείας, όπως η παχυσαρκία. Επίσης, κατά μέσο όρο, πολλά έτοιμα γεύματα είναι πλούσια σε θερμίδες λόγω πρόσθετου λίπους και ζάχαρης, επομένως η αντικατάστασή τους με πιο υγιεινά σπιτικά γεύματα μπορεί να σας εξοικονομήσει πολλές θερμίδες. Για παράδειγμα, εάν ένα τυπικό κατεψυγμένο, έτοιμο προς κατανάλωση γεύμα περιέχει περίπου 500 έως 800 θερμίδες και κάποιος τρώει ένα από αυτά τα γεύματα κάθε μέρα, θα μπορούσε να εξοικονομήσει περίπου 3.500 έως 5.600 θερμίδες την εβδομάδα. Με την πάροδο του χρόνου, αυτή η μείωση θερμίδων μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος ή να σας βοηθήσει να διατηρήσετε ένα πιο υγιές βάρος όταν συνδυάζεται με μια ισορροπημένη διατροφή και τακτική άσκηση. Μπορείτε όμως να κάνετε το γεύμα σας πιο υγιεινό προσθέτοντας φρέσκα λαχανικά ή σαλάτα. Και δεν χρειάζεστε σεφ ή να είστε σεφ για αυτό.
Ένας ειδικός στην υγιεινή διατροφή και πιστοποιημένος διατροφολόγος που ειδικεύεται σε λύσεις ισορροπημένης διατροφής για στόχους υγείας όπως απώλεια βάρους, αποκατάσταση ενέργειας ή καλύτερη συνολική ευεξία. Επί του παρόντος, η Agnė είναι ο κύριος συγγραφέας της ενότητας διατροφής στην πλατφόρμα ευεξίας “Sveikatos Rūmai”.
Η Agnė ολοκλήρωσε το πτυχίο της στην επιστήμη των τροφίμων και τη διατροφή στο Πανεπιστήμιο του Βίλνιους και αργότερα απέκτησε το μεταπτυχιακό της στο Queen Mary University του Λονδίνου, όπου σπούδασε διατροφικό σχεδιασμό και μεταβολικό έλεγχο. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της, συμμετείχε σε έρευνα που ανέλυσε πώς οι διατροφικές αλλαγές μπορούν να επηρεάσουν μακροπρόθεσμα την υγεία.
Τα άρθρα και οι συστάσεις της τονίζουν μια πρακτική και ανθρωποκεντρική προσέγγιση στην υγιεινή διατροφή. Η Agnes πιστεύει ότι η υγιεινή διατροφή δεν χρειάζεται να είναι περίπλοκη ή ακριβή, γι’ αυτό ειδικεύεται στο να μοιράζεται απλές, εύκολες στην εφαρμογή συμβουλές που σας βοηθούν να επιτύχετε μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.
Η Agne έχει μεγάλη εμπειρία σε συνεργασία με άτομα που θέλουν να προσαρμόσουν τη διατροφή τους για να χάσουν βάρος, να καθαρίσουν το σώμα ή απλώς να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό. Στόχος του είναι να βοηθήσει τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις ακραίες δίαιτες και να ανακαλύψουν έναν βιώσιμο και ευχάριστο τρόπο διατροφής.
Όταν δεν γράφει άρθρα ή δεν συστήνει στους αναγνώστες την πιο πρόσφατη διατροφική έρευνα, η Agnes της αρέσει να εμβαθύνει στη σύνδεση μεταξύ υγείας και τροφής, να εξερευνά διατροφικούς μύθους και να μαθαίνει νέους τρόπους με τους οποίους το φαγητό μπορεί να σας βοηθήσει να αισθάνεστε καλύτερα κάθε μέρα.