Μια γενετική προδιάθεση για υψηλότερα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα που περιέχουν αραχιδονικό οξύ, ένα ωμέγα-6 πολυακόρεστο λιπαρό οξύ που βρίσκεται στα αυγά, τα πουλερικά και τα θαλασσινά, σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο διπολικής διαταραχής, σύμφωνα με νέα μελέτη. Βιολογική ψυχιατρική. Αυτά τα νέα στοιχεία ανοίγουν το δρόμο για πιθανές παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής ή στη διατροφή.
Η διπολική διαταραχή είναι μια εξουθενωτική διαταραχή της διάθεσης που χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενα επεισόδια μανίας και κατάθλιψης. Αν και η αιτιολογία της είναι ακόμα ασαφής, προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η διπολική διαταραχή είναι εξαιρετικά κληρονομική.
Τα ευρήματα αυτής της μελέτης δείχνουν μια συσχέτιση μεταξύ της διπολικής διαταραχής και των αλλαγμένων επιπέδων μεταβολιτών, υποστηρίζοντας την ιδέα ότι οι μεταβολίτες που κυκλοφορούν διαδραματίζουν σημαντικό αιτιολογικό ρόλο στη διπολική ασθένεια και άλλες ψυχιατρικές διαταραχές. Credit: Neuroscience News
Τα ευρήματα αυτής της μελέτης δείχνουν μια συσχέτιση μεταξύ της διπολικής διαταραχής και των αλλαγμένων επιπέδων μεταβολιτών, υποστηρίζοντας την ιδέα ότι οι μεταβολίτες που κυκλοφορούν διαδραματίζουν σημαντικό αιτιολογικό ρόλο στη διπολική ασθένεια και άλλες ψυχιατρικές διαταραχές.
Κύριος ερευνητής David Stacey, PhD, Australian Center for Precision Health, University of South Australia. UniSA Κλινικές Επιστήμες και Επιστήμες Υγείας; και το Ινστιτούτο Υγείας και Ιατρικής Έρευνας της Νότιας Αυστραλίας, Αδελαΐδα, Αυστραλία, εξηγούν: «Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι οι μεταβολίτες παίζουν ρόλο στη διπολική διαταραχή και σε άλλες ψυχιατρικές διαταραχές.
«Με τον εντοπισμό μεταβολιτών που παίζουν αιτιολογικό ρόλο στη διπολική διαταραχή, ελπίζαμε να τονίσουμε πιθανές παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής ή στη διατροφή».
Χρησιμοποιώντας την Μεντελική τυχαιοποίηση, μια ισχυρή μέθοδο για την αιτιώδη συναγωγή, οι ερευνητές εντόπισαν 33 από τους 913 μεταβολίτες του αίματος που εξετάστηκαν και σχετίζονταν με τη διπολική διαταραχή, οι περισσότεροι από αυτούς λιπίδια.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι το σύμπλεγμα γονιδίων κινδύνου διπολικής διαταραχής (FADS1/2/3), το οποίο κωδικοποιεί ένζυμα που εμπλέκονται στο μεταβολισμό των λιπιδίων, μεσολάβησε στη σχέση μεταξύ της διπολικής διαταραχής και των επιπέδων του αραχιδονικού οξέος και άλλων μεταβολιτών.
Σχολιάζοντας τα ευρήματα, ο John Krystal, MD, εκδότης του Biological Psychiatry, λέει: «Το αραχιδονικό οξύ είναι συνήθως ένα ευρέως διαδεδομένο ωμέγα-6 λιπαρό οξύ στο σώμα και τον εγκέφαλο που συμβάλλει στην υγεία των κυτταρικών μεμβρανών.
«Αυτή η μελέτη είναι ένα εντυπωσιακό βήμα προς τα εμπρός στην ανάπτυξη βιοδεικτών αίματος για διπολική διαταραχή, ιδιαίτερα σε εκείνους τους ασθενείς με διπολική διαταραχή και παραλλαγές γονιδίων κινδύνου στο σύμπλεγμα γονιδίων FADS1/2/3».
Ο Δρ. Η Stacey σημειώνει, «Είναι ενδιαφέρον ότι παρατηρήσαμε ένα μοτίβο στο οποίο μια γενετική προδιάθεση για υψηλότερα επίπεδα λιπιδίων που περιέχουν πλευρικές αλυσίδες αραχιδονικού οξέος συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο διπολικής διαταραχής, ενώ το αντίστροφο ίσχυε για τα λιπίδια που περιέχουν λινολεϊκό οξύ». πλαϊνές αλυσίδες.
«Δεδομένου ότι το αραχιδονικό οξύ συντίθεται από το λινολεϊκό οξύ στο ήπαρ, αυτό υποδηλώνει ότι οι οδοί σύνθεσης του αραχιδονικού οξέος είναι σημαντικές στη διπολική διαταραχή».
Επειδή το αραχιδονικό οξύ υπάρχει στο μητρικό γάλα, θεωρείται απαραίτητο για την ανάπτυξη του εγκεφάλου του βρέφους και προστίθεται στο βρεφικό γάλα σε πολλές χώρες.
Ως εκ τούτου, μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο διπολικής διαταραχής επηρεάζοντας τις νευροαναπτυξιακές οδούς, κάτι που θα συνάδει με τις σύγχρονες απόψεις για τη διπολική διαταραχή ως νευροαναπτυξιακή διαταραχή.
Το αραχιδονικό οξύ μπορεί να ληφθεί απευθείας από κρέας και προϊόντα θαλασσινών ή να συντεθεί από διαιτητικό λινολεϊκό οξύ (όπως ξηροί καρποί, σπόροι και έλαια).
Ο Δρ. Η Stacey καταλήγει: «Από όσο γνωρίζουμε, η μελέτη μας είναι η πρώτη που υπογραμμίζει μια πιθανή αιτιώδη σχέση μεταξύ του αραχιδονικού οξέος και της διπολικής διαταραχής.
«Θα χρειαστούν προκλινικές μελέτες και τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές για να προσδιοριστεί η προληπτική ή θεραπευτική αξία των συμπληρωμάτων αραχιδονικού οξέος, ίσως με ιδιαίτερη έμφαση σε άτομα των οποίων η οδός σύνθεσης αραχιδονικού οξέος είναι σε κίνδυνο ή των οποίων οι φυσικές διατροφικές πηγές είναι φτωχές».