Η Granola είναι πολύ δημοφιλής και αγαπημένη σε όλους όσους ακολουθούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής και προσπαθούν να τρώνε σωστά. Η γκρανόλα μοιάζει πολύ με τα γνωστά δημητριακά, είναι ένα μείγμα από δημητριακά, ξηρούς καρπούς και μούρα. Ωστόσο, το μοναδικό χαρακτηριστικό της γκρανόλας είναι ο τρόπος παρασκευής της – όλα τα υλικά ψήνονται στο φούρνο σε ένα υπέροχα τραγανό και χρυσοκάστανο χρώμα, που της δίνει το καραμελωμένο μέλι κατά το μαγείρεμα. Αυτό το προϊόν είναι ίσως ιδανικό για πρωινό. Η εύθραυστη, τραγανή γκρανόλα τρώγεται με γάλα ή γιαούρτι, προστίθεται σε τυρί cottage ή φρέσκα φρούτα. Είναι πραγματικά νόστιμο και υγιεινό, οι σύνθετοι υδατάνθρακες στα δημητριακά και τα μούρα σε συνδυασμό με τη φυτική πρωτεΐνη των ξηρών καρπών παρέχουν ενέργεια που διαρκεί και αίσθημα κορεσμού που διαρκεί. Επιπλέον, η σπιτική γκρανόλα δεν περιέχει χημικά συστατικά. Σε ένα κλειστό δοχείο, το τελικό προϊόν μπορεί να αποθηκευτεί για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα – έως και δύο εβδομάδες. Λοιπόν, ας ξεκινήσουμε! Μέσα στα όρια μιας συνταγής, μπορούμε να διαφοροποιήσουμε τα συστατικά, το πιο σημαντικό είναι να διατηρήσουμε τις αναλογίες. Τότε το αποτέλεσμα θα είναι εγγυημένα καλό! Αφού ανακατέψετε την έτοιμη γκρανόλα με ψιλοκομμένους χουρμάδες, μπορείτε να σχηματίσετε μπάρες από αυτήν και να την πάρετε μαζί σας ως σνακ.
Πώς να φτιάξετε granola στο σπίτι;
- Νιφάδες βρώμης – 300 γρ. Παραλείψτε την άψητη στιγμιαία βρώμη, θέλουμε αληθινό πλιγούρι.
- Ξηροί καρποί και σπόροι – 180 γρ. Πάρτε ό,τι ξηρούς καρπούς έχετε στη διάθεσή σας ή αυτούς που σας αρέσουν περισσότερο. Σουσάμι, λιναρόσπορος – όλα πάνε στη χρήση.
- Χυμός μήλου – 125 ml. Μπορείτε επίσης να πάρετε οποιονδήποτε χυμό ή σιρόπι από κονσερβοποιημένα μούρα. Μπορείτε να πάρετε ακόμη και νερό μαζί σας.
- Μέλι – 125 ml. Η επιλογή του τύπου μελιού εξαρτάται επίσης από εσάς. Εάν είστε αλλεργικοί στο μέλι, αντικαταστήστε το με σιρόπι σφενδάμου.
- ηλιέλαιο – 60 γρ. Μπορείτε να φάτε οποιαδήποτε λαχανικά. Σε κάποιους αρέσει η γεύση του λαδιού καρύδας στη γκρανόλα τους.
- Κανέλα – 2 κουταλιές της σούπας. κουτάλια. Αν δεν σας αρέσει η έντονη γεύση της κανέλας, προσθέστε μια κουταλιά της σούπας από αυτό το μπαχαρικό. Η ποσότητα της κανέλας επηρεάζει επίσης την ένταση του χρώματος του μείγματος.
- Αλάτι και πιπέρι για γεύση.
- αποξηραμένα κράνμπερι – 180 γρ. Και εδώ υπάρχει απόλυτη ελευθερία επιλογής – κάποιος προσθέτει σταφίδες, ζαχαρωτά φρούτα κ.λπ.
Βήμα 1 Κόψτε τα καρύδια σε περίπου ίσα κομμάτια για ευκολία στη χρήση.
Βήμα 2 Ανακατέψτε ξηρούς καρπούς, σπόρους και δημητριακά σε ένα μπολ.
Βήμα 3 Ας προσέξουμε τα υγρά συστατικά – ανακατεύουμε το μέλι, το χυμό (σιρόπι), το βούτυρο σε μια κατσαρόλα, προσθέτουμε κανέλα, αλάτι και πιπέρι. Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας να ενωθούν όλα τα υλικά και να διαλυθεί το αλάτι. Μην βράζετε!
Βήμα 4 Ρίχνουμε το ζεστό υγρό στο μπολ με τα στεγνά υλικά και ανακατεύουμε καλά. Ανακατεύουμε καλά ώστε όλες οι νιφάδες και οι ξηροί καρποί να επικαλυφθούν ομοιόμορφα με το σιρόπι μας. Στη συνέχεια, βάλτε το μείγμα σε ένα ταψί στρωμένο με περγαμηνή.
Βήμα 5 Ψήνουμε στο φούρνο στους 160 βαθμούς για 40-50 λεπτά. Είναι απαραίτητο να αφαιρείτε το τηγάνι κάθε 10 λεπτά και να ανακατεύετε τα πάντα καλά ώστε η γκρανόλα να ψηθεί ομοιόμορφα. Ο χρόνος μπορεί να διαφέρει ανάλογα με
Βήμα 6 Ψιλοκόψτε τα μαγειρεμένα μούρα ή τα αποξηραμένα φρούτα σε μέγεθος καρυδιού όσο η γκρανόλα κάθεται στο φούρνο.
Βήμα 7 Βγάζουμε τη γκρανόλα μας και την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Μπορεί να φαίνεται υγρό και απαλό – θα πρέπει να είναι. Όταν κρυώσει, θα είναι ακριβώς η σωστή ποσότητα τραγανού και χρυσαφί.
Βήμα 8 Προσθέστε τα μαγειρεμένα ξηρά μούρα και τα αποξηραμένα φρούτα στην εντελώς κρυωμένη γκρανόλα και ανακατέψτε ξανά τα πάντα καλά. Εάν προσθέσετε αποξηραμένα μούρα στην αρχή, μπορεί να καούν. Αλλά φρέσκα μούρα προστίθενται στη μέση του μαγειρέματος, έχουν χρόνο να στεγνώσουν.